Para ruh sağlığını nasıl etkiler?

Banka hesap bakiyeniz, artan kredi kartı borcunuz veya öğrenci kredileriniz, zihinsel sağlığınızı ciddi ölçüde etkileyebilir. Finansal ve zihinsel sağlığınızın kontrolünü elinize almak için uygulayabileceğiniz yöntemler.

Akıl sağlığı ve para bağlantılıdır ve aşırı harcama, para biriktirmeme kısır döngüsüne girerseniz, finansal hayatınızda hüsrana uğramanız oldukça olasıdır.

FİNANSAL SAĞLIĞINIZ FİZİKSEL SAĞLIĞINIZI NASIL ETKİLER? 

Araştırmacılar ‘yoksulluk, sosyoekonomik durum ve artan hastalık riski ve erken ölüm dahil olmak üzere sağlık sorunları arasında açık bir ilişki’ olduğu konusunda hemfikirdir. Kalp hastalığı, diyabet ve obezite gibi kronik durumlar risk, gelir ve eğitim düzeyi düşük olan kişilerde daha yüksektir. Ayrıca, para sorunları, kişinin yeterli uyku alma, spor salonuna gitme veya zihinsel ve fiziksel sağlık yararları sağlayabilecek diğer hizmetleri almasını engelleyebilir. Tüm bunlara ek olarak, finansal konulardaki stres ve kaygının da sağlığı ve zindeliği büyük ölçüde etkilediğine dikkat etmekte fayda var.

Her gün evde, iş yerinde çok sayıda stres etkeniyle karşılaşıyoruz ve birçok insan için para listenin başında. Amerikan Psikoloji Derneği'nin Mart 2022 tarihli araştırmasına göre; Amerikalıların yüzde 72'sinin bir önceki ay en az bir kez para konusunda stresli hissetti.

Başka bir çalışma, hane gelirindeki azalmanın artan duygudurum, anksiyete, depresyon veya kötü madde kullanımı bozuklukları riski ile ilişkili olduğu sonucuna varmıştır. Para sorunlarının, özellikle pandemi döneminde yüksek düzeyde psikolojik sorunlara neden olduğu görülmüştür.  Sevdikleriniz için yiyecek, barınma ve diğer ihtiyaçları sağlayamama endişesi, benlik saygınızın ve güveninizin sarsılmasına neden olabilir. Finansal güvensizlik, kendiniz hakkında güvensiz hissetmenize ve zihinsel sağlığınızın zarar görmesine neden olabilir.

FİNANSAL SAĞLIĞA ODAKLANMAK

Şu anda finansal sorunlarınızın olması, bunların çözülemeyeceği anlamına gelmez. Para yönetimi becerilerinizi geliştirerek ve değiştirebileceğiniz finansal şeylere odaklanarak, daha sağlıklı bir finansal duruma doğru yol alabilirsiniz.

Uzun vadeli hedeflerinizi başarıyla tamamlamak için hangi kısa vadeli eylemleri gerçekleştirebilirsiniz? İşte birkaç yöntem: 

Borç geri ödeme planı yapın: Verebileceğiniz en iyi finansal kararlardan biri borcunuzu azaltmaktır. Hemen ödeyecek paranız olmadığı için endişelenmeyin. Borç kapatma planı yapın. Bankanızla konuşun ve sizi yönlendirmelerini isteyin. Elden borç aldıysanız, yeni bir ödeme planı çıkararak borcunuzu düzenli olarak ödeyin.

Kredi raporunuzu alın: Finansal durumunuzu tam olarak kavramanız çok önemli. Kredi raporunuzu almak, birçok yararlı bilgi sağlayacak ve iyileştirmeler yapmanız gereken yerleri size gösterecektir. 

Aylık hedef belirleyin: Para endişelerinizi ortadan kaldırmanın kolay bir yolunu mu arıyorsunuz? Bir bütçe belirleyin ve birikim hesabı açın. Aylık birikim hedefi belirlemek, acil durumlara karşı önlem almanıza yardımcı olacaktır. Güvenlik ağınız büyüdükçe, para konusundaki stres seviyeniz de azalacak.

Kredi notunuzu yükseltmek için adım atın: Finansal sağlığınızı iyileştirmeye odaklanıyorsanız kredi notunuzu yükseltmeyi hedeflemelisiniz. Bir şey satın almak için kredi çekeceğiniz zaman veya ihtiyaç anında kredi notunuz sizin kurtarıcınız olacak. Kredi notunu yükseltmek için zaman ayırmak ve emek vermeniz gerek. 

Basit adımların refahınız üzerindeki etkisini hafife almayın. İşte zihinsel sağlığınızın kontrolünü geri almak için uygulayabileceğiniz bazı etkinlikler: 

  • Meditasyon
  • Yürüyüş yapmak
  • Yoga yapmak
  • Günlül tutmak
  • Bisiklete binmek
  • Doğada vakit geçirmek
  • Yeni bir hobi veya beceri edinmek
  • Arkadaşlarınız ve ailenizle sosyalleşme
  • Motivasyonel podcast'leri dinlemek

Finansal sorunların üstesinden gelinemez gibi görünse de öyle olmadığını unutmayın. Daha iyi zihinsel sağlık veya finansal refah için tek bir yol yoktur. Mevcut durumunuz için anlamlı olan adımları atın ve sonuç vermiyorsa planı değiştirin. Küçük değişiklikler yaparak başlayın, destek için mevcut kaynaklara güvenin ve finansal ve zihinsel olarak daha sağlıklı olmak için çalışırken yolculuğun her adımında kendinizi takdir edin.

Her şeyin başı finansal sağlıkHer şeyin başı finansal sağlıkFinansal sağlığınızı korumanın ilk adımı; net, ölçülebilir finansal hedeflerler belirlemektir.

 

Etiketler Ruh Sağlığı
Yorumlar
Kalan Karakter 800