Finansal Huzur İçin Parayı Sağlıklı Yönetmenin Formülü

Finansal huzur için parayı sağlıklı yönetmenin formülü bereketli bir yıl geçirebilmek için gecen hafta sizlerle paylaştığım finansal huzur testinden kaç puan almıştınız? Peki 'olması gereken' yanıtlar için hazır mısınız? İşte sağlıklı bir kişisel para yönetimi için ideal cevaplar...

Finansal huzur için parayı sağlıklı yönetmenin formülü bereketli bir yıl geçirebilmek için gecen hafta sizlerle paylaştığım finansal huzur testinden kaç puan almıştınız?


Peki 'olması gereken' yanıtlar için hazır mısınız? İşte sağlıklı bir kişisel para yönetimi için ideal cevaplar...

1- Kira / ev kredisi ödemesinin gelirinize oranı yüzde 40'ı geçmemeli.

2- Harcama yapalım ama bütçemize göre. Bunun da en güzel formülü harcamalarımızı istek / ihtiyaç şeklinde ayırmak. Böylece alırken: önce ihtiyaçları alıp, sonra isteklerimizi alır, kısmak gerekirse de isteklerden kısabiliriz. Kontrol, yani güç bizde!

3- İdeali her ay gelirinizin yüzde 10'unu otomatik olarak biriktirmeniz (Bekar ve ailenizle yaşıyorsanız ideali yüzde 20-25).

4- Bireysel emeklilikte yüzde 25 vergi iadesi var. Yani her ay 100 TL bireysel emekliliğe yatırıyor s anız, ortalama 25 TL'sini devlet size geri ödüyor. E neden faydalanmayın ki?

5- Kredi kartını her ay tamamen kapatmanın formülü: gelirinizden az harcamaktır.

6- Kredi kartı asgari ödemekle bitmez. Örneğin: 2000 liralık bir borç yüzde 25 asgari ödeme ile 11 ayda biter.

7- En ideali kredi kartına taksit yapmamaktır! Ona 20 lira, buna 50 lira taksit derken Einstein olsa onun bile kafası karışır!

8- Borç kaparken, en yüksek faizlileri öncelikle kapatın. Kredili mevduat hesabı faiz oranı en yüksek hesap türüdür. Buradan kısa süreli acil nakit ihtiyaçlarınız dışında para kullanmanızı tavsiye etmem.

9- Aylık giyim masrafı gelirinizin yüzde 8'ini geçmemeli. Yani kıyafete senede bir aylık maaşınızdan fazla harcamamaksınız. (Panik yapmayın, sizinki fazlaysa benim kıyafet diyetinden yaparsınız. Pek yakında!)

10- İnternetten yapılan alışverişlerde ucuzluk, kampanya, fırsat derken istek / ihtiyaç kavramı kalmıyor! Bırakın bilgisayarda kredi kartı bilgilerini saklamak, kredi kartınızı cüzdanınızdan çıkarırken iki kere düşünün derim!

11- Ben herkese en az 3 aylık ihtiyaç giderleri kadar acil durum fonu biriktirmesini tavsiye ediyorum. Nabzımız attığı sürece her şey hepimiz için.

12- 2012 için aylık, 3 aylık, 6 aylık, bir senelik hedefler belirlediyseniz ve bu konuda harekete geçtiyseniz, şimdiden 1-0 öndesiniz demektir! Hedefsiz hiçbir şey olmuyor. Siz karar verin yeter, bir sonraki sene sizin yanıtlarınızın da 'olması gerekenler' gibi olduğunu göreceksiniz. Bundan sonra her hafta bireysel para yönetimine dair konuları detayları ile inceleyeceğiz.

Finansal hedeflere ulaşmak için ne yapmalı, bütçe nasıl yapılır, bütçe yapıyor ama uyamıyorsanız neler yapmalısınız, aniden gelen harcama dürtüsüne karşı koymanın bir yolu var mı, borçlanırken nelere dikkat etmeli, kredi kartı kullanmanın püf noktaları neler, borçları kapatmanın formülü nedir, birikim yapmaya nasıl başlamalı, alın teri dökerek çalışıp kazandığınız paranızın da çalışmasını istiyorsunuz ama nasıl? Tüm bu konular ve aklınıza takılan, merak ettiğiniz tüm sorular için bana www.paradurumu.tv'den ulaşabilirsiniz. Yeni senede, yeni sayfa açacağız.

Sağlık, sevgi ve para ile kalın.

Yorumlar
Kalan Karakter 800