Finansal Durumumuz ve Duygusal Zekâ

Yale Üniversitesi Duygusal Zekâ Bölümü, duygularımızın hayatımızdaki etkilerini 5 kategoride toplamış. Bunlar öğrenme mekanizmamız, karar verme mekanizmamız, ilişkilerimiz, fiziksel ve ruhsal sağlığımız, yaratıcılığımız.

Yale Üniversitesi Duygusal Zekâ Bölümü, duygularımızın hayatımızdaki etkilerini 5 kategoride toplamış. Bunlar öğrenme mekanizmamız, karar verme mekanizmamız, ilişkilerimiz, fiziksel ve ruhsal sağlığımız, yaratıcılığımız.

Psikoloji ve finans farklı disiplinler gibi gözükse de birbirlerini karşılıklı olarak etkilemekte. Örneğin içinde bulunduğumuz olumsuz ruhsal durumlar pek çok kararımızı etkilediği gibi, finansal olarak da rasyonel olmayan seçimler yapmamıza sebep olabiliyor. Rasyonel olmayan kararlardan dolayı yaptığımız hatalı seçimler daha çok stres yaratabiliyor, stres altında yeni hatalı kararlar verebiliyoruz. Negatif bir sarmalın içinde bulabiliyoruz kendimizi.

Peki duygusal zekâ ve finansal durumumuz ile ilgili nasıl bir ilişki ağı oluşturabiliriz?

Ruhsal olarak kendimizi olumsuz hissettiğimiz durumlarda aklımız “hayatını sürdür” moduna geçer, kaç ya da savaş tepkisi verir, böyle bir durumda yeni bir şey öğrenme gerçekleşemez, dikkat dağılır, konsantrasyon zorluğu görülür, hafıza yeni bilgileri depolayamaz. Böyle dönemlerde finansal olarak bize iyi gelecek bilgileri algılamamız ve öğrenmemiz de zorlaşacaktır. Hele hatalarımız zaten bir stres faktörü olacağı için hatalı seçimlerden ders çıkarmak da güçleşir.

Olumsuz hissettiğimiz durumlarda rasyonel karar verme yetimiz de sekteye uğrar. Daha çok anlık kararlar veririz. Uzun vadeli finansal hedeflerimizle uyumlu olmayan harcama hataları buna örnek olabilir.

Finansal olarak uzun vadeli hedeflerimize ters düşen ani harcama kararları genellikle sonrasında pişmanlık ve suçluluğa neden olur. Böyle bir psikolojide olunca vücut dilimiz etrafımıza “konuşmak istemiyorum”, “sosyalleşmek istemiyorum” mesajını yollayacaktır. Bu da ilişkilerimizde iletişim problemlerine yol açabilir. Tüm bunların sonucunda performansımız düşer, finansal ve sosyal sorunlarımıza yaratıcı çözümler bulmakta zorlanırız. Yani ruhsal durumumuz finansal kararlarımızla, finansal durumumuz ise ruhsal hayatımız ile etkileşim içinde. Amacımız bunların tam tersini yaşamak.

Finansal kararlarımızı ruhsal açıdan pozitif hissettiğimiz zamanlarda, yani öğrenmeye açık, dikkat seviyemizin yüksek olduğu zamanlarda almak. Ufak tefek hatalar yapsak bile olumlu bakış açısıyla ders çıkarmak, öğrenmek, yaratıcı çözümler bulmak. Yanlışlara karşı psikolojik olarak daha sağlam olacağımız için hem fiziksel ve akıl sağlığımız daha az etkilenir, hem sosyal iletişim problemlerimiz ortadan kalkar.

Unutmayalım psikolojimiz bütçemizi, bütçemiz psikolojimizi etkiliyor. Olumlu mu olumsuz mu etkileyeceği bize ve duygusal zekamızı ne kadar aktif kullandığımıza bağlı.

Özgür Eşkara

Büyük Bir Satın Alma Yapmadan Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?Herhangi bir büyük satın alma işlemi yapmadan önce, dikkate almanız gereken bazı şeyler var ve bunları sizin için listeledik.

 

 

Etiketler Yale Üniversitesi
Yorumlar
Kalan Karakter 800