Evlilik için karar alanlar! Düğün bütçenizi yaptınız mı?

Düğün, takı, ev, eşyalar... Söz konusu evlilik olunca birçok harcama kalemi var. Peki bütçenizi zorlamadan nasıl düğün yapabilirsiniz?

AYIRACAĞINIZ PARAYI BELİRLEYİN

Aylık bütçeniz gibi, paranızı düğününüze nasıl harcayacağınıza dair bir plan yapmanız gerekecek. Düğün bütçenizi hazırlarken müstakbel eşinizle düğün için ne kadar para ayırabileceğinizi belirleyin. Bu konuşmayı yapmak gerçekçi olmanızı ve ileride oluşabilecek anlaşmazlıkları engeller. Düğününüzün ayrıntılarını belirlerken, uzun vadeli finansal hedeflerinizi ve bu hedeflere göre düğününüz için hangi tutarın ödenmesi gerektiğini birlikte konuşun.

MASRAFLARI NASIL VE KİM ÖDEYECEK?

Düğününüzü finanse ederken ailenizden maddi destek alacaksanız, onlarla da bir konuşma yapmanız önemli.

Birlikte cevaplamak isteyeceğiniz bazı sorular şunlar:

•  Anne babanızdan veya ailenizden finansal destek alacak mısınız? Evetse, ne kadar?

•  Siz ve müstakbel eşiniz düğünün parasını kendiniz mi karşılayacaksınız? Eğer öyleyse, her biriniz ne kadar katkıda bulunacaksınız?

LİSTE VE FİYAT ARAŞTIRMASI YAPIN 

Maliyetler düğünün bulunduğu yere, yılın zamanına, haftanın gününe vb. bağlı olarak harcamalar değişebilir ancak genel bir fikir edinmek için ortalama düğün maliyetlerini planlamalı, kendinizi bu maliyete göre hazırlamasınız. Planlanmamış veya sürpriz masrafları karşılamak için toplam bütçenizin yüzde 5'ini ayırmak da iyi bir fikir.

Düğün salonu, davetiye, takı, nikah şekeri, ev eşyaları, balayı, oturacağınız evin kirası veya ev kredisi gibi tüm harcamalarınızı bir liste yapın. Fiyat araştırmasına başlayın.

HARCAMALARINIZI TAKİP EDİN 

Oluşturduğunuz bütçeyi değerlendirin. Düğününüz için ödeme yapmak zor olacak gibi görünüyorsa, tasarruf etme yöntemleri araştırın. Bütün eşyalarınızı hemen almanız gerekmeyebilir, evlendikten sonra ihtiyaç dahilinde tek tek alabilirsiniz. Süreci verimli yönetmeye çalışın. Saç aksesuarları, davetiyeler ve pasta süsleri gibi küçük harcamalardan tasarruf ederek kar elde edebilirsiniz. Bu yüzden harcamalarınızı takip etmeniz oldukça önemli. 

BİRİKİM YAPMAYA BAŞLAYIN

Düğün masraflarınızı planladığınızda ve işlerin size neye mal olacağını bildiğinizde bir yandan tasarruf etmeye başlamalısınız. Düğününüz için kenara para ayırmaya başlamak ve hedefinize ulaşmak için kahveler, spor salonu üyelikleri, tatiller, alışveriş vb. gibi harcamalarınızı gözden geçirebilirsiniz. 

Düğün Bir Finansal Yarış DeğildirDamat gelin ve ailelere düğün finansmanı ile ilgili mesajım var. Düğün ve evlenmek demek, hayatı paylaşmak demektir. Hayatı paylaşmanın adımlarından biri müstakbel eşinizle para durumunu konuşmak.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800