Arkadaşlarla para konuları nasıl konuşulur?

İyi arkadaşlarınızla birçok konuda samimiyetle konuşabilirsiniz. İşinizde yaşadığınız olumlu ve olumsuz durumlar, ilişkiler, filmler, cilt bakımı, kombinler… Bu liste uzar gider. Ancak yakın arkadaşlar arasında bile tabu olabilecek bir konu var ve bu da para.

Finansal mücadelenizi ve başarılarınızı arkadaşlarınızla paylaşırken neden kendinizi rahat hissetmiyorsunuz? Bunun cevabı, belki toplum size paranın tabu olduğunu söylediği için, belki de arkadaşlarla para hakkında nasıl konuşacağınızı bilmediğiniz için olabilir. 

İşte arkadaşlarınızla para hakkında konuşmaya başlamak için bazı ipuçları:

ÖNYARGILARI BİR KENARA BIRAKIN:

Arkadaşların seni sen olduğun için seviyorlar ve seni sen olduğun için yargılamayacaklar. Para durumlarının birbirinizden farklı olabilir ancak herkesin kendi finansal yolculuğunda olduğunu unutmayın. Para sohbetine bu şekilde başlayın. Bu yolda nerede olursanız olun birbirinizi desteklemeye odaklanın.

SORU SORMAKTAN KORKMAYIN: 

Karşılaştığınız finansal engel(ler) ne olursa olsun, arkadaşlarınız ya yanınızdadır zaten benzer bir şey yaşamıştır ya da yakında aynı durumla karşılaşabilirler. BES, kredi kartları, kredi çekerken neler yaptığı gibi sorular sormaktan çekinmeyin. Zaten böyle bir durum yaşayıp üstesinden geldilerse, sizi yönlendirmeye ve yol boyunca öğrendiklerini sizinle paylaşmaktan büyük olasılıkla mutlu olacaklardır. Sizin yaşadığınız konu hakkında hiçbir fikirleri yoksa, birlikte yeni bir şeyler öğrenmek için fırsat yakalamış olursunuz.

FİNANSAL SINIRLARINIZI BELİRLEYİN:

İster bir akşam yemeği, ister bir alışveriş çılgınlığı veya tatil, eğer bu masrafı karşılayacak durumda değilseniz arkadaşlarınıza "Şu anda bütçemde buna yer yok." deyin. Bunu söylemekten utanmayın, bu sayede arkadaşlarınızla daha sağlıklı bir ilişkiniz olacak. Kendi finansal yolculuğunuza sadık kalmanızı sağlayacak sınırlar koymalısınız. İyi bir arkadaş, özellikle fiyat aralığınızdaki önerilerinize uyum sağlar ve sizi zorlamaz. 

KARŞILAŞTIRMAYIN:

Arkadaşınızla finansal konularda konuşurken, durumunuzu onunkiyle karşılaştırıp “önde” veya “geride” olduğunuzu hissedebilirsiniz. Ancak gerçek şu ki ikiniz de farklı finansal temelden başladınız, şu anda bulunduğunuz yere ulaşmak için farklı bir yol izlediniz ve farklı yönlere gidiyorsunuz.

Sizin para arkadaşınız var mı?Para arkadaşı kimdir, nasıl seçilir?

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800