Aylık Ne Kadar Tasarruf Etmeliyim?

Gelin işe hayal ve isteklerimizi yazmakla başlayalım. Her ay ne kadar tasarruf etmemiz gerektiğini hesaplamak için güzel bir başlangıç. Yapmak istediğimiz ne kadar çok şey var ev sahibi olmak, araba almak , tatil yapmak, düğün, çocuğumuza iyi bir eğitim…

Bu isteklerin üstesinden gelmek için ; Hayalleri, önem ve aciliyet durumuna göre önceliklendirin ve zamana yayın: Uzun dönem, orta dönem ve kısa dönem olmak üzere üç zaman aralığı belirleyebilirsiniz.

- Uzun dönem (5 yıl ve üzeri): Bireysel emeklilik, ev almak ve çocukların eğitimi

- Orta dönem(1-5 yıl arası): Düğün yapmak, araba almak, acil durum fonu biriktirmek.

- Kısa dönem (1 yıldan az): Tatil, ev peşinatının 5 bin lirasını biriktirmek, istediğin telefonu almak.

Hedeflere tarih belirledikten sonra ihtiyacınız olan parayı ve ne kadar zamanda biriktirebileceğinizi hesaplayabilirsiniz. Hesap sonrası moraliniz bozulmasın. Düzenli ve ufak tutarlarla başlayıp paranız biriktikçe finansal huzurunuz daha da artacaktır. Eğer tasarruf hedefleriniz gelirinizi aşıyorsa:

·      Birkaç hedefinizi değiştirin. Örneğin; Bütçenize uygun arabalara bakın.

·      Aylık giderlerinizden azaltabileceğiniz veya vazgeçebileceğiniz harcamaları belirleyin. İnternet, TV üyeliği, telefon paketini azaltma vs.

·      Evde kullanmadığınız eşyaları satmak ya da takas etmek gibi.

·      Ek gelir elde etme yollarını araştırabilirsiniz.

Uzun vadeli hedefleriniz için size bir ipucu; bankaların birikim hesapları işinizi kolaylaştıracaktır. Hedefinize göre; Çeyiz hesabı, konut hesabı, güvenceli birikim hesapları otomatik bir plan ile gelirinizden ç̧ekiliyor ve ayrı bir hesapta birikiyor. Birikim hesapları ile ilgili kısa bilgi vermek gerekirse;

Çeyiz hesabı: uzun vadeli, devlet katkısı olan birikim hesabı. 24 yaşını doldurmamış ,Türk vatandaşı olan herkes hesap açtırabilir. Asgari 3 yıl vade ile Türk lirası üzerinden açtırabilirsiniz. Ödemelerinizi aylık veya 3 aylık yapabiliyorsunuz. Paraya ihtiyacınız olursa yılda 2 defa çekme hakkınız var. Devlet katkısı oranları 36- 47 ay arası birikimler için %10, 48-59 ay arası birikimler için %15, 60 ay ve üzeri birikimler için %20. Devlet katkısından faydalanmak için 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğinizi yapmanız gerekiyor. 

Konut hesabı: Eğer ev sahibi olma hayaliniz varsa ve peşinatınızı biriktirmek için bu hesap size göre. Uzun dönemli ve devletin de katkı da bulunduğu bir hesap. Bundan dolayı en az 3 yıl vade ile Sadece Türk lirası olarak konut hesabı açtırabiliyorsunuz. Birikimlerinizi aylık veya 3 aylık olarak yapabilirsiniz. Aylık tercih ederseniz en az 314 lira 3 aylık tercih ederseniz 941 lira yatıracaksınız. Paraya ihtiyacınız olduğunda yılda 2 defa çekebiliyorsunuz. Devlet katkısı dışında 95/5 kar paylaşım oranından da faydalanabiliyorsunuz.

Çocukların eğitimi veya kendi emekliliğiniz gibi başka hedefiniz varsa güvenceli katılma hesabında ve düzenli olarak paranızı tasarruf edebilirsiniz.

Her ay gelirinizin en az yüzde 10’unu birikim yapmayı alışkanlık haline getirin. Küpü akarken doldurun.

Aylık Ne Kadar Tasarruf Etmeliyim? resim: 0

Yorumlar
Kalan Karakter 800