Sizin Çocuğunuz Da Yemek Yemiyor Mu?

Bizimkine kalsa aç yaşayacak… Her yemek saati bir çile… Köfte makarna pişirmekten bıktım… Çeşit çeşit yemekleri iştahla yemek yiyen çocukları gördükçe içim bir fena oluyor diyorsanız buyrun öncelikle bazı gerçekler ve çözüm önerileri;

Çocukların yemek seçmesi gelişimsel olarak normaldir.

- Bazı yiyecekleri sırf görünüşleri, kokusu, renkleri, şekilleri ve hatta farklı isimleri sebebiyle yemek istemeyebilirler.

- Büyüme hızlarına ve günlük aktif olma / hareket etme seviyelerine göre bir gün az bir gün çok yemek tüketebilirler. Yani iştah seviyeleri gün be gün hatta öğünden öğüne değişebilir. Bir gün yediklerine diğer gün hayır diyebilirler.

- Bazı yiyecekleri tadı yüzünden değil, sırf bize karşı çıkmak için reddedebilirler.

- Çoğunlukla oyundan ayrılamadıkları için yemek yemeyi unutabilirler.

- Dikkat süreleri kısadır, yemeğe uzun zaman odaklanamayabilirler.

- Çocukların tat tercihleri yetişkinlerden farklı olabilir.

- Çocukların genetik olarak taşıdığı bazı özelliklerin ve hatta kişilik özelliklerinin yemek seçimlerini etkilediği görülmektedir.

- Yemek konusunda “seçici” olmanın ilk yaşları genelde okul öncesi dönemdir. İlkokul çağıyla birlikte, seçicilik yavaş yavaş azalmaya başlar.


Peki, biz ebeveynler olarak ne yapabiliriz, nelere dikkat edelim? diyorsanız…

• Masada yemek yeme alışkanlığı kazandırın. Peşinden tabakla koşmayın. Yemek sırasında, dikkatini çekebilecek unsurları (televizyon vb.) ortadan kaldırın.

• Kaşık çatal tutabilecek hale geldikten sonra kendi başına yemek yemesine imkan verin. Yere dökülen yemeklere, içeceklere takılmayın.

• Küçük porsiyonlarda yemekleri sunun, isterse tabağını tekrar doldurun. Mide kapasitelerinin biz yetişkinlerle aynı olmadığını unutmayın.

• Yemekte önüne iki veya üç yemek seçeneği sunun ve hangisini tercih ettiğini sorun. “Ne yemek istersin?” yerine “Çorba mı içmek istersin yoksa sebze yemeği mi?” gibi. “Hiçbiri” muhtemel cevap olabilir, bu durumlarda hemen koşup bir alternatif (tost, makarna vb.) yaratmaya çalışmayın ‼️

• Masada yemekle geçirilecek zamanı 30 dakika ile sınırlayın. Bu süreyi aştığında halen yemiyorsa hem bizim hem de çocuklar için iş gerilmeye başlayabilir. Sakince önünden yemeği alın ve bir sonraki yemeğe kadar farklı bir yiyecek sunmayın. Yeter ki bir şeyler yesin diye aralarda kalorili, şekerli, sağlıksız yiyecek / içecekler vermeyin.

• Yeni bir yemek denetecekseniz, çocuğunuzun aç olduğu anları yakalamaya çalışın. Yalnızca tadına bile baksa takdir ettiğinizi gösterin. Yeni tatları tekrar tekrar, farklı biçimlerde sunun. İki üç defa deneyip vazgeçmeyin.

• İştahını, ne yiyip, içtiğini günlük değil, haftalık olarak takip edin. Çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde fiziksel gelişimi devam ediyorsa, hareketlilik düzeyi yeterliyse, oynamaya, keşfetmeye, öğrenmeye enerjisi varsa muhtemelen yeterli yemek tüketiyordur.

• Fırsatınız olduğunda başka çocuklarla birlikte yemek yemesi için fırsat yaratın. Başka çocukların yediğini görmesi genellikle olumlu etki yapabilir. Ancak, sakın karşılaştırma yapmayın.

• Çocuğunuzun beslenmesinden sorumlu olan aile fertleriyle belirlediğiniz kuralları konuşun, herkesin benzer bir yaklaşım sergilemesini elinizden geldiğince sağlayın.

• Yemek sırasında güç savaşına girmeyin. Yemezsen arkandan ağlar gibi ifadeler kullanmayın. Zorlamanın, cezalandırmanın, yemeği ödüle bağlamanın yemekle ilgili hem kısa hem de uzun vadede negatif bir algı oluşturabileceğini kendinize hatırlatın…

Deniz Bayel'i instagram'dan takip etmek için tıklayın.

Etiketler Çocuk
Yorumlar
Kalan Karakter 800