Bebeğinizle Güven Dolu Bir İlişki Kurabilmeniz İçin İpuçları

Bir bebeğin, sosyal, duygusal, zihinsel ve fiziksel olarak sağlıklı gelişiminin temelinde ona bakım veren kişiyle yaşamının özellikle ilk 2 yılında oluşturduğu güven ilişkisi ve kurduğu bağ kritik bir önem taşır.

Bakım veren kişinin, bebeği ile etkileşimi sırasında, onun istek ve ihtiyaçlarını anlayıp, “duyarlı”, “tutarlı”, “zamanında” ve “doğru bir şekilde” karşılık vermesi, aralarında güven ilişkisinin oluşumunu destekler. Bir başka deyişle, bakım veren kişi, bebeğin ihtiyaçlarına ve beklentilerine karşı duyarlı ve destekleyici ise bebek, “Güvendeyim!”, “İhtiyacım olduğunda yanımdalar!”, “Ben değerliyim!” duygusunu kazanabilir. Bu kazanılan güven duygusu, çocuğun doğuştan getirdiği merak duygusuyla çevresini ve kendisini aktif olarak keşfederek öğrenmesi için gerekli koşulları sağlar. Aynı zamanda, ileride akranlarıyla ve diğer yetişkinlerle sağlıklı ilişkiler kurabilmesinin temelini oluşturur.

Bebeğinizin Sizinle Güvenli Bir Bağ Kurmasını Desteklemek İçin;

·             Bebeğinizin farklı ihtiyaçları ve duyguları olan, sizden bağımsız bir birey olduğunu unutmayın.

·             Bebeğinizle zaman geçirirken, “Çocuğum şu an ne istiyor?” “Benden ne bekliyor?” “İyi mi yoksa kötü mü hissediyor?” gibi soruları kendinize sorun.

·             Bebeğinizi mümkün olduğunca çok kucağınıza alın. Kokunuzu ve vücudunuzu hissetmesini sağlayın.

·             Çıkarttığı sesleri dinleyin, yüz ifadesini, tepkilerini, hareketlerini izleyin. Beslerken, bezini değiştirirken, sakinleştirirken bebeğinizle göz kontağı kurarak konuşun.

·             Özellikle de duygusal olarak zorlandığı anlarda (kızgın, üzgün vs.), ses tonunuzla ve yüz ifadenizle duygularını anladığınızı, paylaştığınızı ona hissettirin.

Kendi ihtiyaçlarınızı bir kenara atmayın. Bebeğinizin bakımı konusunda çevrenizden destek almanızın ve kendinize vakit ayırmanızın, bebeğinize karşı daha sabırlı ve tutarlı davranmanıza, ihtiyaçlarını daha rahat anlayıp karşılamanıza yardımcı olabileceğini kendinize sık sık hatırlatın

Yorumlar
Kalan Karakter 800