Çocuklara olumlu davranışlar kazandırmak için bu tüyoları uygulayın

Uzman psikolog Deniz Bayel'in çocuk eğitimi hakkındaki bu tavsiyelerini takip ederek, çocuğunuza olumlu davranışlar ve alışkanlıklar kazandırabilirsiniz.

Çocuklarına olumlu davranış ve alışkanlıklar kazandırmak herhalde tüm anne babaların öncelikleri arasında yer alıyor. Yapıcı ve pozitif bir yaklaşımla çocuğumuzun bu özellikleri kazanmasını sağlayabiliriz. Nasıl mı? İşte size bazı ipuçları;

 

2 9 Rol model olun: 
Rol model olun: 

Çocuğunuzun sizin devamlı olarak izlediğini unutmayın. Ne dediğiniz kadar ne yaptığınız da önemlidir. Onun davranmasını istediğiniz gibi siz de davranın. “Lütfen” kelimesini kullanmasını istiyorsanız, önce siz söyleyin, sesini yükseltmesini istemiyorsanız, siz de alçak sesle konuşun.

3 9 Nasıl hissettiğinizi ona gösterin: 

Davranışının sizi nasıl hissettirdiğini ona dürüstçe söyleyin. “Ben” ile başladığınız her cümle ona olaya sizin açınızdan bakma şansı verebilir. Örneğin, Ben şu anda üzülmeye başlıyorum, çünkü çok fazla ses var, telefonda rahat konuşamıyorum” gibi.

 

4 9 Olumlu davranışını yakalayın:
Olumlu davranışını yakalayın:

Çocuğunuz sizin istediğiniz gibi davrandığında ona pozitif geribildirimler verin. Örneğin çocuğunuz bloklarla oynarken “Ne kadar güzel bir şekilde oynuyorsun onlarla, hepsini masanın üstünde tutuyor olman hoşuma gitti.” demek, düştükten sonra “dikkat etseydin” demekten daha faydalı olacaktır.

 

5 9 Etkin bir şekilde dinleyin: 

O konuşurken kafanızı sallamak, hissettiğini düşündüğünüz şeyi tekrarlamak, onun büyük duygularla (stres, hayal kırıklığı vs.) başa çıkmasına yardımcı olur. Aynı zamanda onu değerli hissettirir. Örneğin, “Arkadaşın seninle oyuncağını paylaşmadığı için üzüldün sanırım!” gibi.

6 9 Onun seviyesine inin:
Onun seviyesine inin:

Konuşurken çocuğunuza fiziksel olarak yaklaşmanız, onun düşündüğünü veya hissettiğini daha rahat anlamanıza yardımcı olur. Aynı zamanda onun sizin dediklerinize odaklanmasını da kolaylaştırır.

7 9 Sözlerinizi tutun: 

Verdiğiniz sözleri tutuğunuzda çocuğunuz size güvenmeyi ve saygı duymayı öğrenir. Onu yüzüstü bırakmayacağınızı bilir ve fikrinizi değiştirmeye çalışmaz.

 

8 9 Basit ve pozitif olun: 
Basit ve pozitif olun: 

Basit kelimelerle verdiğiniz anlaşılabilir talimatlar, çocuğunuzun ondan ne beklendiğini daha rahat anlamasını sağlar. Örneğin, “Karşıdan karşıya geçerken elimi tut lütfen” gibi. Pozitif kurallar her zaman daha etkilidir, çünkü çocuğu pozitif davranışa yönlendirir. Örneğin, “Kapıyı açık bırakma” yerine “Kapıyı kapat, lütfen” gibi.

 

9 9 Önemli olduğunu hissettirin:  
Önemli olduğunu hissettirin:  

Çocuğunuza size yardımcı olabileceği, yaşına uygun basit ev işleri verin. Ne kadar çok verirseniz, o kadar iyi yapmaya, yaptıkça iyi hissetmeye ve daha çok istemeye başlar. Bu davranışı karşısında onu takdir etmeniz ise özgüveninin yükselmesinde etkili olur.

Yorumlar
Kalan Karakter 800