Bütçe Yapamamanın 10 Sebebine Tavsiye Niteliğinde Cevaplar!

Her karar gibi, 'Ben artık paramı doğru yöneteceğim' der demez hemen bir direnç de başlıyor. Oysa, paraya direnmek olur mu hiç?
Bütçe Yapamamanın 10 Sebebine Tavsiye Niteliğinde Cevaplar!

Sanki bir ses 'delirdin mi sen, peki harcamalar ne olacak, nasıl kısacaksın hayatını, nasıl ödeyeceksin o borçları, nasıl yaşayacaksın sadece iki tane kredi kartıyla?' diye karşılık veriyor.

Aslında doğa öyle etki bir değil midir?.. Her tepkiyi doğurur. Bireysel kararlarımız da her ne kadar esenliğimiz için yaptığımız planlamalar olsa da, karşı tepki de bilinçaltı. Sigarayı bırakacağım, kilo vereceğim, spora başlayacağım, kitap okuyacağım gibi bir sürü karara soyunuruz, ama bir türlü yapamayız. Peki neden?

Araştırmalar gösteriyor ki bu direnmelerin temelinde 'konfor alanından çıkamamak' var. Yani alışkanlıklarımızdan farklı davranmaya başlayınca vücut, beyin, ruh, mide… Bir bölgemiz arıza çıkarmaya, 'yahu bu kadına ne oluyor, kırk yıldır alıştığımız şeylerin yerine değişik şeyler yapmaya başladı, eski köye yeni adetler getirdi' diye sızlanmaya başlıyor. Belirsizliğin, yeni olana karşı duyulan korkunun bir direnme etkisiyle, bilinçaltı başlıyor…

İstiyorsunuz ama...

Siz ekonomik hayatınızda bir değişim yapmak istiyorsunuz diyelim. Örneğin bütçe konusunu ele alalım, en temel para yönetimi konularından biri. Çok istiyorsunuz ama olmuyor bir türlü yapamıyorsunuz. Hmmm acaba bünyeniz direnç mi gösteriyor? Gelin bakalım aşağıdaki direnç örneklerinden hangisi sizde mevcut, onları tespit edelim. Ve hangi iç seslerle buna karşı koyacağımızı bulmaya çalışalım.

Sizin Dirençleriniz Hangisi?

Haydi başlıyoruz; kendi kendimize soralım, "Neden bütçe yapamıyorum?" Bütçe yapmıyorum çünkü;

1- Hiç zamanım yok, çok meşgulüm... Cevap: Siz veya eşiniz ya da ikiniz de sabahtan akşama kadar para kazanmak için çalışıyorsunuz.

2- Sonra yaparım. Cevap: Ne zamana kadar erteleyeceksiniz?

3- Korkuyorum… Ya şimdi başka bir yerden kesmem gerekirse. Cevap: Korkunun ecele faydası yok. Cesaretini topla ve yap.

4- Anlamam. Annem yapsın, eşim yapsın, başkası yapıversin. Cevap: Başkası senin ihtiyaçlarını ne kadar bilebilir ki? Hem senin neyin eksik?

5- Çok sıkıcı, hiç bana göre bir şey değil. Sevmiyorum. Cevap: O zaman bunu eğlenceli hale getir, bu senin elinde. Aile aktivitesi olarak yap.

6- Unutup duruyorum. Cevap: Siz hiç su içmeyi unutuyor musunuz? Su içmezseniz vücut yaşayamaz. Bütçe de olmasa finansal hayat yaşayamaz.

7- Ne zaman yapmak istesem bir engel çıkıyor. Cevap: Bu engellerin hepsi hayalet, yani gerçek değil. Bunu sen de biliyorsun

8- Bir türlü düzen oturtamadım, bir yapıyorum, üç yapamıyorum. Yapsam da tutturamıyorum. Cevap: Kendinize bir bütçe arkadaşı bulun. Her ayın ilk Cumartesi'si oturup güle oynaya eğlenceli hale getirerek yapın.

9- Çok zaman alıyor; tek tek her şeyi yaz, kontrol et, fişleri topla, gereksiz ve uzun iş. Cevap: Bulaşık yıkamak da öyle ama yapmazsak yandık… Kendinize ödül verebilirsiniz... Hedeflere ulaştıkça küçük ödüller verin kendinize.

10- 'Eşim bana sen para işlerinden ne anlarsın?' diyor. Belki de haklı… Cevap: Endişelerinizi eşinizin ağzından dillendirmeyin. Ona maharetlerinizi gösterin. Kadınlar da para işlerinden en az erkekler kadar anlayabilir, ama önce buna kendilerinin inanması gerek! Önemli Not: Ben bu örneği bütçe üzerinden verdim ama aynı soruları yatırım yapmak, borçları kapatmak, iş bulmak gibi birçok konuya uyarlayabiliriz. Şimdi gelelim çözüme. Bütün dirençler korkudan kaynaklanır. Korkularımızın temeline inelim. Neden çekiniyoruz bu kadar, alt tarafı bir bütçe yapacağız.

Elinize bir kağıt kalem alın ve başlayın para ile ilgili yaşadıklarınızı sıralamaya. Çocukluğunuzda ve gençliğinizde aile hayatınızdaki majör olaylar neydi? Ekonomik davranışlarınızın özünde de eskiden şekillenmiş kararlar yatar. Acaba siz ne zaman, hangi kararları aldınız da şimdi günlük hayatınızda bu kararların yol açtığı ekonomik davranışlardan vazgeçmekten zorlanıyorsunuz?. Kendinizi deşmeye hazır mısınız? Haydi bir cesaret. Dirençlerinizi kökünden temizleyin. Artık paraya direnmeyin. Unutmayın, parasını yöneten hayatını yönetir.

Üşengeçleri parasal huzura kavuşturacak 6 bütçe taktiği!Tembellik bütçe yapmak için artık bahane olmayacak. İşte Özlem Denizmen'den bahanelerin arkasına saklanmadan bütçe yapmanız için öneriler...

 


 

Yorumlar Üye girişi
1000
*
*
*
* Mesajınızın sorumluluğu size aittir
Benzer Haberler
listelemeye devam et
Üye Ol