Öğrenciler Nasıl Bütçe Yapabilir?

İlk kez lise veya üniversiteye gitmek birçok genç için bir geçit töreni. Her gün yepyeni bir şehri keşfetmeye, yeni insanlarla tanışmaya ve yeni düşünme biçimlerine maruz kalmaya başlarsınız; bu bağımsızlık duygusu son derece özgürleştirici olabilir.

Bununla birlikte, başta finansal yönetim sanatı olmak üzere  başka bir çok şeyden de sorumlu olduğunuz anlamına gelir. Size ait olan kredi veya burslar, aileden gelen bir miktar paralar,  aniden daha önce hiç yaşamadığınız ve bunun sonucu olarak,  ne istiyorsanız onu alma, istediği şeylere para harcama gücünü kendinde hisseder. Bu nedenle kontrollü olmak ve yaşam tarzı maliyetlerinizi dengelemeyi öğrenmek önemlidir. Bir öğrenci bütçesi oluşturmak bu sürecin önemli bir parçasıdır.

1.Plan Yapın

Harcamanızı takip etmenin temel yollarından biri, her hafta veya ay için bir bütçe belirlemektir. Ailenizden gelen paraları, kredi veya burs gelirlerinizi yazın. Bilinen tüm harcamalarınızın bir listesini yapın; yurt veya ev kirası, toplu taşıma ve market, eğlence…

2. Mevcut Harcama Alışkanlıklarına Derinlemesine Dalın


Gerçekçi bir bütçe oluşturmadan önce, mevcut harcama alışkanlıklarınızın ne olduğunu bilmeniz gerekir. Bütçeniz gerçekçi değilse, yalnızca istek listesi olarak kalır. Çoğu uzman, harcamaların net bir resmini elde etmek için harcamalarınızı yaklaşık 30 gün boyunca izlemenizi önerir. Bunu yapmak aslında oldukça kolaydır. Bu konuda size yardımcı olması için size en uygun olan mobil uygulamayı, web sitesini, chat botu seçin ve kullanmaya başlayın. Okul kantininden çıktıktan hemen sonra, arkadaşlarınızla buluştuğunuzda yaptığınız harcamaların ardından ve her harcamanızı buralara ekleyin.

3.Düzensiz Harcamalarınıza Göz Atın


Harcamaları izlemek, paranın günlük olarak nereye gittiğini gösterirken, bütçeniz de tatiller ve doğum günleri gibi düzensiz giderler için fonları hesaba katmalısınız. Böyle durumlar için acil durum fonu oluşturun.

4. Kişiselleştirilmiş Finansal Hedeflerinizi Belirleyin


Hedefler belirlediğinizde, her bir hedefi gerçekleştirmek için ne kadar ayırmanız gerektiğine karar vererek bütçenizi, onlara ulaşmak için ayarlayabilirsiniz. Bir işletme gibi, geliriniz, giderleriniz ve hedefleriniz vardır. Şirketler bu hedeflere ulaşmak için stratejiler, taktikler ve operasyonel süreçler belirlerler.

Stratejiniz, yönünüzü tanımlar ve bundan sonra gelen tüm küçük kararların temelini oluşturur ve genel finansal çerçeveniz hakkında size yol gösterir. Taktikleriniz, bireysel finansal kararlarınızla başa çıkmak için kurduğunuz sistemleri oluşturmanıza yardımcı olur. Operasyonel süreç ise günlük olarak yaptığınız harcamaların yönetimini ele geçirmenizi sağlar.

5. Finansal Swot Analizini Yapın

Birçok yerde karşınıza çıkan bu analiz şu an nerde olduğunuz ve gelecek için ne yapacağınız konusunda size fikir verir.  Burda yapmanız gereken, güçlü ve zayıf yönleriniz yerine gelir ve masraflar yazmak.   Fırsatlar için, yakın gelecekte gelirinizin artabilme olasılığını düşünün. Tehditler için de aynısını yapın, ileriyi düşünün ve yolunuza gelebilecek olası büyük harcamalarınızı değerlendirin.

6. Aylık Bütçe İncelemesi Oluşturun


Son olarak, bütçenizi kontrol etmeniz ve gerektiğinde ayarlamalar yapmanız önemlidir. Her ay nasıl yaptığınızı, nerede fazla harcama yaptığınızı ve fazladan paranız kalıp kalmadığınızı görün. Ardından, bütçenizi öğrendiklerinize göre ayarlayın.

Yaşamınız zamanla değişecek, bu yüzden her zaman değişiklik yapılması gerekecektir. Bununla birlikte, iyi bir temel bütçeniz olduğunda, ayarlamalar yapmak kolay olacaktır.

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800