Hayatınızı Dengede Tutmanın Yolu: Zaman Bütçeleme

Zaman gerçekten herhangi bir insanın sahip olduğu tek sermaye ve kaybetmeyi göze alamayacağı tek şeydir. - Thomas Edison

Cüzdanınızdaki paranın nereye gittiğini bütçelemek, paranızı önceliklerinizin olduğu yerde harcamanızı sağlamanın harika bir yoludur. Zamanınızı bütçelemek ise,  zamanınızı önceliklerinize uygun şekilde harcadığınızdan emin olmanın bir yoludur.

Zaman Gelir ve Giderlerinizin Farkında Olun

Günde 24 saat ve haftada 7 gün var, yani her hafta 168 saat zamanımız var. Finansal gelirimizden farklı olarak, burası pazarlık söz konusu olmayan bir alandır. Bir zam almayacak ve gün 26 saate çıkmayacak. Ancak bu zamanı en verimli şekilde kullanırsak bize kalan zamanlar ek gelir gibi olacak.

Bir finansal bütçe oluştururken olduğu gibi, iki tür harcama vardır; isteğe bağlı ve isteğe bağlı olmayan. Zaman harcamalarınız da aynı şekilde çalışır. Örneğin uyku isteğe bağlı gider değilken, sinemaya gitmek, sosyal medyada zaman geçirmek isteğe bağlı bir harcamadır. Zaman gelirimiz artırılamaz olsa da, zaman harcamalarımızın bazılarını azaltarak fazla zaman elde edebiliriz.

 

Zamanınızı Ne Şekilde Kullandığınızı Yazın

Zaman harcadığınız veya vaktinizi harcamak istediğiniz her şeyi yazın.  Ardından, biri "isteğe bağlı" ve diğeri "isteğe bağlı olmayan" şeklinde iki sütun oluşturun. Zaman harcadığınız ve harcamak istediğiniz şeyleri, bu sütunlara zorunlu ve isteğe bağlı şeklinde paylaştırın. Bunları yaparken önceliklerinize odaklanın; büyük hedefler, önemli roller vb. Bu ilk başta uzun ve meşakkatli görünebilir. Ancak neler yaptığınızı, nerelerde vaktinizi harcadığınızı görmek için muhteşem bir adımdır.

Harcama Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin

Bir ya da iki hafta boyunca zamanınızı takip ettikten sonra oturun ve değerlendirin. Zaman bütçelemesi yapmak istiyorsanız, bütçenizi düzenli olarak gözden geçirmeniz gerekir. Bunu pratik hale getirmek için bütçenizle ne yaptığınızı değerlendirmek için çok fazla beklemeyin. Bir hafta genel olarak planlama ve gözden geçirmeniz için ideal bir zaman dilimidir.

 Harcama Planınızı Belirleyin

Gelirinize, harcamalarınıza ve harcama alışkanlıklarınıza baktınız. Şimdi geriye kalan tek şey bütçeyi belirlemek, harcama planını oluşturmak ve kendinize ‘zamanımı nasıl geçirmek istiyorum’ diye sormaktır. Planınızı günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak zaman dilimlerine ayırarak yapmaya çalışın.

Ayrıca planınızı yaparken bazı rutin işleriniz için kısa yollar üretin. Örneğin çalışan biriyseniz hafta sonu ya da sabahları yarım saat erken kalkıp yemekleriniz için gerekli olacak malzemeleri doğrayıp buzluğa koyabilirsiniz, market alışverişi yapacağınız zaman listenizde olan ürünleri internet aracılığıyla sipariş verip iş çıkış saatinizde çalıştığınız yere getirtebilirsiniz. Olasılıklar sonsuzdur. Her şey değişebilir, unutmayalım.

Bana gelince, ben zaman bütçesi yapma alışkanlığımı üniversitede kazandım. Otobüste geçen süreleri daha verimli hale getirdim. Şehir dışına çıkmam gerektiğinde, olmayacağım zaman işlenecek konuları önceden çalıştım, egzersiz yapacak zamanım olmadığında birçok yere yürüyerek gittim. Arkadaşlarımla haftanın belirli günleri buluşmaya başladım. Neyi, hangi zamanda nasıl yapacağımı kalem kalem planladım. Elbette az harcadım, fazla harcadım ama düzenimden şaşmadım. Siz de rutininizi ve olabilecekleri planlayarak çok daha fazlasını yapabilirsiniz.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800