Atabileceğiniz en büyük parasal adım bu!

Kişisel finansınız konusunda atabileceğiniz en büyük adım, durumunuzu göz ardı etmemeniz, konuyu tamamen kendinize özel bir şekilde incelemeniz ve sadeleştirmeniz. Aksi takdirde kendinizi bir sabah uyanıp “bu duruma nasıl geldim ben!” derken bulmanız olasılığı artıyor.

1 15 Banka Hesaplarınızı Birleştirin

Kaç bankada hesabınız var? Vadeli faizi çok getiriyor, kart verdi, ek hesap limiti açtı gibi nedenlerle açılmış bir çok hesabımız varsa ve hangisinin ne durumda olduğu konusunda ipin ucunu kaçırdıysanız bu duruma dur demenizin vakti geldi demektir. Hangilerini aktif olarak kullanıyorsunuz bakın. ve aktif olmayanları kapatarak hesaplarınızda sadeleşmeye gidin.

3 15 Kredi Kartlarınızı Kontrol Edin

Onda taksit avantajı var, bunda kampanya, bunun da prestiji çok yüksek… Bu ve bu gibi nedenlerle alınmış bir çok kartınız varsa ve ödemelerinde güçlük çekiyorsanız, hatta birinden çekip diğerine yatırmaya başladıysanız konuyu ele alma vaktiniz gelmiş demektir. Kartlarınızı listeleyin, sıklıkla kullandığınız ve beklentilerinizi karşılayan iki kartınızı seçin. Diğerlerini iptal ettirin. Hemen iptal ettirmek istemiyorum ya bir gün ihtiyacım olursa diyorsanız da limitlerini düşürtün ve yanınızda taşımayın.

5 15 Planlayın

Nasıl ki şirketlerin başarıya ulaşmalarında doğru bütçe yapmaları önemliyse bireylerin de öyle. İlk bütçenizi yapacaksanız hemen bugün 10 dakikanızı ayırın ve başlangıç olarak en basit haliyle kendinize bir bütçe yapın. Bir sütuna gelirinizi, diğer sütunlara kategori kategori giderlerinizi yazın. Her kategoriye ne ayıracağınızı bir önceki aylara bakarak belirleyebilirsiniz. Bu sizin mali disiplininizi oturtmanızın ana temelini oluşturacak.

6 15 Yazmanın Gücünü Kullanın

Banka hesaplarınızı ve kredi kartlarınızı bir düzene koydunuz, bütçeniz de tamam. Şimdi sıra çok önemli diğer bir adımda. Harcamalar! Gün içinde ona 100 lira, buna 300 lira… derken bir çok harcama yapıyoruz. E kafalar da dolu, hepsini aklımızda tutamıyoruz ve ne olduğunu bile anlamadan bitti param, doldu kartlarım deyiveriyoruz. Üstelik bu harcamalar “değerlerimiz” ya da “hedeflerimiz” doğrultusunda değil, ona buna yapılan harcamalar oluveriyorlar. Hemen hareket geçin. Yanınızda bir not defteri taşıyın ya da cep telefonunuzda bir bölüm açın ve buraya harcamalarınızı yazın. Düzenli olarak kontrol edip, sonraki günlerde planınıza ve bütçenize uymayan harcamalarınızı yapmamaya özen gösterin.

8 15 Borçlarınızı İnceleyin

1-   Her borç kötü değildir. Nasıl olur demeyin! Ev almak ya da eğitim alarak kendinize yatırım yapmak için yaptığınız borçları iyi borç olarak kabul ediyoruz. Ama vitrinde gördüğünüz kazak, ayakkabı ya da bütçenizden fazla bir tatil için borçlandıysanız bu kötü borçtur. Bugün oturun ve borçlarınızı listeleyin. Nedenlerini de yanına yazın. Kötü borçlarınızı kapamak için hemen bir borç kapama planı yapın.

9 15 Paranızı Çalıştırın

“Ben yatırımdan anlamam” ya da “üç kuruş parayla yatırım mı olur” demeyin. Ay boyu alın teri dökerek kazandığınız parayı, az çok demeden bildiğiniz, tanıdığınız yatırım araçlarına yönlendirin. Yatırım riskinizi dağıtmak için paranızı risk iştahınıza uyan farklı birden çok yatırım aracına dağıtarak kendinize uygun bir yatırım sepeti de oluşturabilirsiniz.

11 15 Otomatik Ödemenin Gücünden Yararlanın

Sürekli faturalarınızın son ödeme tarihini düşünmekle zaman kaybetmek ve unuttum mu acaba diye düşünmektense bankaya otomatik ödeme talimatı verin. Ama nasılsa faturalarım otomatik ödemede diye düşünerek faturalarınızı kontrol etmeyi de unutmayın.

13 15 Tasarruf Şart

En sık söylenen cümlelerden biri de “ne olduğunu anlamadan param bitiyor, birikime para kalmıyor.” İşte size basit bir çözüm. Hemen maaş hesabınıza otomatik talimat verin. Maaşınız yatar yatmaz en az yüzde 10’unu başka bir hesaba aktartın. Bu hesabınızı hedef hesabınız olarak düşünün ve planladığınız birikime ulaşama kadar dokunmayın.

14 15 Acil Durum Fonu

İnsanız, her an başımıza beklenmedik olaylar gelebilir. Bu durumlarda zorda kalmamak ve borçlanmamak için kendinize en az 3 aylık temel giderleriniz kadar bir birikim yapma hedefi koyun.

15 15 Aboneliklerinizi Kontrol Edin

Bütün gün işteyseniz evde yüksek kotalı internete ihtiyacınız yok. Televizyon aboneliğinizdeki paketlerin hepsini kullanıyor musunuz? Bir zamanlar aldığınız ama kullanmadığınız abonelikleriniz var mı? Tüm aboneliklerinizi inceleyin ve işinize yaramayanların paketlerini iptal edin ya da ihtiyacınız kadar olacak şekilde düzenleyin.

Yorumlar
Kalan Karakter 800