Bütçe Oluşturmak İçin 6 Adımlı Kılavuz

Bütçe oluşturmak sadece harcamalarınızı sınırlamakla kalmaz, aynı zamanda disiplinli bir şekilde hedefleriniz için tasarruf etmenize yardımcı olur. İşte paranız için bir plan oluşturmanıza yardımcı olacak adımlar:

Finansal durumunuzu düzene sokmak için bu bütçe planını izleyebilirsiniz.

Bütçe oluşturmak sadece harcamalarınızı sınırlamakla kalmaz, aynı zamanda disiplinli bir şekilde hedefleriniz için tasarruf etmenize yardımcı olur. İşte paranız için bir plan oluşturmanıza yardımcı olacak adımlar:

1. Adım: Net Gelirinizi Not Edin

Net geliriniz sadece aylık maaşınız değil, aynı zamanda kira geliriniz veya düzenli olarak aldığınız diğer ekstra fonlardır.

Gelirinizi not etmek, kiranızın veya diğer gelirlerin bir banka hesabında boşta kalmasına veya alternatif olarak farkında olmadan anlamsızca harcamasına izin vermemenizi sağlayacaktır. Maaşınız dışındaki diğer tüm gelirleri genel bütçeye dahil ederek, onu finansal durumunuzla düzene sokarak daha iyi bir şekilde kullanabileceksiniz.

Öngörülemeyen bir gelir olduğundan ve aylık bütçeniz için buna bağlı olmak istemediğinizden, yıllık ikramiye veya hediyeler gibi beklenmedik olayları buna dahil etmemeye dikkat edin.

 

2. Adım: Harcamaları İzleyin

Sonraki adım, her ay ne kadar harcadığınızı bulmaktır. Bunu, üç aylık kredi kartı faturalarını, market faturalarını, elektrik faturalarını ve banka hesap özetlerini kontrol ederek yapabilirsiniz.

Geçmiş harcama kayıtlarınızı aldıktan sonra nereye göndereceğinizi bilmek için bunları kategorilere ayırın. Bu alıştırma sayesinde fazla harcayabileceğiniz alanları ve nerede ayarlamalar yapacağınızı ön görebilirsiniz.

 

3. Adım: Harcama Kategorileri Oluşturun

Bu adımda, cebinizdeki her bir kuruşa isim vereceksiniz. İşe ne kadar tasarruf etmek istediğinizle başlayın. Tasarruf, her zaman harcamalardan önce yapılmalıdır, ay sonunda kalan miktar ile değil. Daha sonra, sabit harcamaları (faturalar, bakkaliye, işe gidip gelme, kira, kredi taksitleri) listeleyin ve her bir kişiye sabit bir miktar tahsis edin. Her kategoriyi sınırladığınızdan emin olun. Unutmayın tasarruf için maaşınızın en az yüzde 10’unu ayırmalısınız. Arta kalan parayla isteğe bağlı harcamalar için ayrı bir bütçe oluşturabilirsiniz.

 

4. Adım: Borçlar İçin Geri Ödeme Stratejisi Oluşturun

Borç iyi planlanmamışsa, harcamalarınız üzerindeki büyük yük olabilir. Eğitimi finanse etmek veya bir ev satın almak için verilen krediler iyi krediler iken, bireysel krediler ve kredi kartı harcamaları, ödenmesi gereken size en pahalıya mal olacak borç türüdür. Bütçenizi isteğe bağlı harcamalar altında kesebilir ve borcunuzu geri ödemek için kullanabilirsiniz. Bekleyen bir kredi kartı faturanız varsa, paranızdan tasarruf edin ve daha fazla artmadan önce tamamını ödeyin.

 

5. Adım: Hedef Belirleyin

Tıpkı harcamalar için yaptığınız gibi birikiminizi de kategorize etmelisiniz. Kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri listeleyin ve her hedef için ihtiyaç duyacağınız miktarı belirleyin. Böylelikle her hedef için ne kadar tasarruf etmeniz gerektiğini bileceksiniz. Kısa vadeli hedefler bir tatil veya acil durum fonu olabilirken, orta ila uzun vadeli hedefler emekliliğiniz, çocuğunuzun eğitimi, arabanız veya yüksek öğreniminiz olacaktır. Burada, varlık tahsisini takip ederek tasarruflarınıza yatırım yapmak, paranızı büyütmek için iyi bir fikir olacaktır.

 

6. Adım: Tasarrufları, Harcamaları ve Yatırımları Otomatikleştirin

Bu adım, bütçenize bağlı kalmanızı sağlamak için önemli. Yatırımlarınızı ay başında otomatikleştirebilirsiniz. Böylece tasarruf için ayrılan tutar siz harcamaya başlamadan önce bir kenara ayrılır. En önemlisi, paranızı nasıl kullandığınızı izlemek için akıllı telefonunuza bir harcama takip uygulaması indirip, kontrol edebilirsiniz. Bu tür uygulamalar bütçenizi gözden geçirmek için kullanışlıdır.

 

Öneri: Moneye uygulamasına düzenli olarak harcamalarınızı yazabilir, bütçenizi kontrol edebilirsiniz. İndirmek için: https://moneye.co/

 

Kaynak: https://www.entrepreneur.com/article/344087

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800