Üç Bankaya Borcum Var ve Zorlanıyorum

"Özlem Hanım, merhaba. Benim birkaç bankaya borcum var. A bankaya ayda 276 TL ödüyorum, 12 ay daha var. B bankaya ayda 320 TL ödüyorum, 18 ay daha var. C bankaya ayda 480 TL ödüyorum, 6 ay kaldı. Ödemekte zorlanıyorum ne yapayım?" Murat, Adana. Bu konuda yalnız değilsiniz. Türkiye’de de hanelerin yarısından fazlası borç ve faiz ödüyor....

"Özlem Hanım, merhaba. Benim birkaç bankaya borcum var. A bankaya ayda 276 TL ödüyorum, 12 ay daha var. B bankaya ayda 320 TL ödüyorum, 18 ay daha var. C bankaya ayda 480 TL ödüyorum, 6 ay kaldı. Ödemekte zorlanıyorum ne yapayım?" Murat, Adana.

Bu konuda yalnız değilsiniz. Türkiye’de de hanelerin yarısından fazlası borç ve faiz ödüyor. Özellikle krizden sonrası birçok kişinin yaşadığı bir para durumu. Ama krizi geride bıraktık, finansal hayatımıza beyaz bir sayfa açmanın tam zamanı.

Öncelikle unutmayın:
1. Her borç ödenir.
2. Borç kapatma konusunda isteklisiniz. İstek yolun yarısı.
3. Halinize şükredin, çünkü;

  •  Sadece 'zorlanıyorsunuz', yani ödeme gücünüz var.

  •  En uzun borç vadeniz bile 18 ay. Size tavsiyem para yönetiminiz için: BüBoBi yapın:


1.Bütçe: Bütçe bir hedefe ulaşmak için yapılır. Önce ulaşmak istediğiniz parasal hedefleri belirleyin. Sizin öncelikli hedefiniz borç kapatmak. Bu hedefe kitlenin.

Şimdi gelelim bütçe yapmaya. Bütçe gelir ve giderden oluşur. Bir kâğıt üzerine gelirinizi (maaş, vs) ve giderlerinizi kalem kalem yazın. Ve her ay izleyin. Borç kapatmak için, ya gelirinizi arttırmanız (ki bu zaman alacaktır), ya da giderlerinizi azaltmanız gerek. Gider tarafından başlayalım. Giderlerinizi alt alta yazın. Unutmayın, bilmediğiniz şeyleri kontrol edemezsiniz.

Her harcamanızda 'para arayın'. Evinizdeki su, elektrik, telefon, cep telefonu faturanızı nasıl indirebilirsiniz? Nereye gittiğini bilmediğiniz nakit harcamaları nasıl azaltırsınız, gibi. Bunu bir diyet olarak görmeyin, sıkılırsınız. Eşinizle, çocuklarınızla, ailenizle beraberce yeni bir yaşam biçimi olsun bu düşünceler size. Nereden kısacağınızı bulamazsanız, iyi bakmıyorsunuz demektir. Bu durumda bir tavsiyem, evinizdeki eşyalara bir bakın, ihtiyaç-istek ayrımı yapın. Gereksizleri ayırın. Resmini çekin, yanınızda taşıyın. Emin olun evin her odasında en az 5-10 eşya çıkacaktır.

Bu egzersiz size lüzumsuz alışveriş yapmamayı hatırlatır. Kısaca, bütçeyle yaşamayı bir hayat biçimi, disiplini haline getirin. Bütçeyi değil hedeflerinizi düşünün. Yaydan çıkan bir ok gibi hedefe kitlenin. Sizin hedefiniz borç kapatmak!

2.Borç Kapatma Planı: Borçlarınız için liste yapın. Her borcunuzun miktarını, borcunuz için ödediğiniz faiz oranını, aylık ödeme miktarını, vadeyi listeleyin.

a. Listeyi borç miktarına göre değil, faiz oranına göre (%) yapın. En üstte en yüksek faiz oranlı borcunuzu yazın, kapatmaya oradan başlayın (Sizin sorunuzda faiz oranları yazmıyor).

b. Borçlarınızı tek bir banka da toplamak işinizi kolaylaştırabilir. Hem de pazarlık avantajı sağlar ve faizinizi düşürebilirsiniz. Bunun için;
- Kredi Kayıt Bürosunda ve Merkez Bankası'nda olumsuz bir siciliniz olmamalı.
- Geliriniz (teminat) olması gerek. Borç kapatma planı konusunda görüşün, size uygun olan bankayla görüşerek durumunuzu samimiyetle anlatın.

Gelirinizi, aylık sabit giderlerinizi ve borçlarınızı tek tek listeleyin. Bankayla beraber gelirinize göre alacağınız kredinin vadesini, taksit miktarını belirleyin. Unutmayın, bu yaptığınız kredi borcunuzu azaltmayacak, size nefes alma imkânı sağlayacaktır.(Nefes almazsak nasıl yaşarız!)

3.Birikim: Bankalara olan ihtiyaç kredisi borçlarınızı bir kapatın, sonra birikim için tavsiyelerime odaklanabilirsiniz. Halen sizi hafifletecek, ferahlatacak bir çözüme eriştirmediyse bu planlama, zor kararlar alma vakti geldi demektir; arabanızı satmak, sahip olduğunuz evi satıp daha küçük bir eve geçmek, bir müddet ailenizle yaşamak gibi.

Unutmayın, tüm borçlar ödenir. Önemli olan evdeki huzurunuz. O yüzden, kolay olanı değil, doğru olanı yapın. Birlik olun. Ailenizi yanınıza alın. İçinizdeki ses sizi doğru yönlendirecektir.
Sağlık, sevgi ve para ile kalın…
Etiketler Borç
Yorumlar
Kalan Karakter 800