Vatandaş Parasını Neye Yatırıyor?

Türkiye’de en çok hangi kurumlara borçluyuz? Peki en çok hangi yatırım araçlarını tercih ediyoruz? Bu ve benzeri tüm soruları cevaplayan Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu yayınlandı.

Raporda yazanlara geçmeden önce Para Durumu uzmanlarının değerlendirmelerini sizlerle paylaşacağız.

Vatandaş Parasını Neye Yatırıyor? resim: 0

  •  Hane halkının varlıklarının yaklaşık üçte biri kıymetli maden ve dövize yatırımda duruyor. Varlıklarımızın önemli bir kısmı ise Sermaye Piyasası ürünlerinde.
  •  Rapora göre Türkiye’deki varlıklar borçların iki katı.
  •  Hane halkı borcunda ise ihtiyaç kredileri, konut kredilerini geçmiş.

 

Değerlendirmeleri yaparken iyi borç ve kötü borçtan da bahsetmeliyiz. Eğer siz yakın zamanda yapacağınız yatırım için bir borçlanma içindeyseniz ve size fayda olarak dönecekse borçlanmada sakınca yok. Aksine bu bir iyi borçlanmadır. Kötü borçlanma ise sebepsiz yere çektiğiniz krediler gibi aslında hayatınıza borç dışında bir şey katmayan borçlanma türüne verdiğimiz isim. Bu raporda göreceğiniz gibi mevduat açısından bilinçlenme var. Borçların bir kısmının TOKİ gibi varlık kısmında olması da insanların yatırım için borçlandığının göstergesi.

Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu  

Merkez Bankası yayınladığı raporla kredi büyümesinin tarihsel ortalamaya dönmesiyle ekonomide dengelenme eğiliminin başladığını aktardı. Raporda: "Turizmdeki toparlanma ve küresel büyümenin güçlenmesiyle birlikte mal ve hizmet ihracatının büyümeye güçlü desteğini sürdürmesi ve cari dengeyi olumlu etkilemesi beklenmektedir." denildi. 

FİNANSAL RAKAMLAR

Merkez Bankası tarafından yayınlanan yılın ilk Finansal İstikrar Raporu'na göre hane halkının varlıklarının bir yıl önceye göre 19.5 milyar lira arttı. Tasarruf ve fonlar ise 1 trilyon 253 milyar liraya ulaştı. Finansal varlıklarımızın yaklaşık %75’ini tasarruf mevduatı oluşturuyor. Bu da mevduata yönelik toplu bir bilinç geliştiğinin göstergesi.

Bireylerin banka, finansal kurumlara, TOKİ ve varlık yönetim şirketlerine 574.6 milyar lira borcu var. Borçlu sayısı ise yaklaşık olarak 32 milyon.

Borçlarımızın büyük kısmı ise bireysel krediler. Hane halkının borçlarının yaklaşık %90’ı bankalara geri kalanları da finansman şirketleri ve TOKİ/ varlık yönetim firmalarına. Bankalara 516.1 milyar lira, finansman şirketlerine 17.3 milyar lira, TOKİ’ye ise 20.4 milyar lira borçlanılmış.  

TASARRUF MEVDUATLARI 

Finansal varlıkları mart ayı itibarıyla 1 trilyon 253 milyar liraya ulaşan hane halkının varlıklarının 591 milyar lirasını TL tasarruf mevduatları oluşturdu. Döviz mevduatı ise yüzde 1.9 artışla 90.5 milyar dolara ulaştı. Ayrıca, finansal varlıklarından hisse senedine giden miktar da 50.9 milyar TL'den 68.5 milyar TL'ye yükseldi. Vatandaşın tahvil ve bonolara olan ilgisi de dikkat çekti. Tahvil ve bonolardaki varlıklar bir yılda yüzde 52.7 artışla 26 milyar liraya ulaştı. Özel sektör tahvil ve bonoları yüzde 77 oranında artışla 18.8 milyar liraya çıktı. Diğer yandan, Merkez Bankası, raporda gerçek değeri kesin olarak bilinmemekle birlikte Türkiye'de yastık altında tutulan 2.200 ton altın bulunduğunu ve bunun  toplam değerinin 400 milyar TL'nin üzerinde olduğu tahmininde bulundu.

Yorumlar
Kalan Karakter 800