İsraf Etmemek İçin Bu Soruları Mutlaka Kendinize Sorun

Ramazan yazı dizime ‘israf’ ve sizden gelen sorularla devam ediyorum. Bana yazın, çözelim. Panik yok! Hiçbir para konusu çözümsüz değildir.

SEVGİNİN İSRAFI

Mutasavvuf yazar Cemalnur Sargut diyor ki; Allah aşkının, affetmenin, sevgini paylaşmanın israfı olmaz.

İsraf etmemek bizim kültürümüzde var.  Büyüklerimiz hep bize bunu öğütlerdi. Peki siz ne durumdasınız? Aşağıdaki soruları kendinize sorun…

EVİN KALBİ MUTFAK: Her hafta buzdolabından ne kadar yiyeceği ve ekmeği çöpe atıyorsun?

- Türkiye'de her yıl 500 okul yapılacak para israfla çöpe gidiyor. 

■ EVDEKİ FAZLALIKLAR: Ucuz diye aldığın ama evinde, zihninde, ruhunda karmaşa yaratan ‘fazla eşyalar’ var mı? ■ Gardıropta Bekleyenler: Giymek için kilo vermeyi beklediğin etiketi üstünde kaç kıyafetin var?

■ ZAMANIN BEKÇİSİ OL: Belki de bize bahsedilmiş en değerli şey olan zamanını verimli kullanıyor musun?

■ DÜŞÜNCENİ ARINDIR: Suçlamak, pişmanlık, söylenmek gibi negatif duygularla mı hareket ediyorsun, çözüm odaklı mı yaşıyorsun?

 AİLE VE İLİŞKİLER: Aile içinde enerjini zamanını israf ettiğin konular oluyor mu? Ya arkadaşların, hepsi senin için gerekli mi?

■ HAYATIN KOŞUŞTURMACASI: Her yere, her şeye yetişmeye çalışırken bir an durup nefes alıp hislerine dönüyor musun?

HER BORÇ ÖDENİR

SORU: Büyük bir borç sarmalına girdim. Nasıl çıkabilirim? Gece rüyalarıma giriyor, huzurum kaçtı. ● Hatice

CEVAP: 1. DERİN NEFES AL: Her borç ödenir. 2. LİSTE YAP: Kime ne kadar borcun var? 3. FAİZ: En yüksek olanı ilk önce kapat. 4. BANKA: Konuşup durumunu anlat. Borçlarını yapılandır. 5. İSTEKLER: Bir süre ötele. Önceliğin bütçedeki açığı kapatmak. 6. EK GELİR: Yaratmaya bak.

GELİN HANIM

SORU: Eylül ayında evleneceğiz fakat paramız yok. gelin hanımı üzmek istemiyorum, ailemin durumu ortada. arada kaldım. ● tansel

CEVAP: gelin hanımı al karşına samimiyetle konuş. şimdiden üzülüyorsa vay haline. düğüne göre bütçe değil, bütçeye göre düğün yapın. Her harcama için pazarlık yapın. (düğün için olduğunu söylemeyin) düğünden geriye kalan süsler değil, hisler.

150 BİN LİRALIK EV

SORU: 33 bin lira birikimim var. 150 bin liralık ev alabilir miyim? ● İbrahim

CEVAP: Birikimini peşinat yapıp 10 yıl vadeli kredi kullanırsan, aylık 1662 lira civarında ödemen olur. Gelirinin ne kadar olduğunu bilmiyorum. Aylık borcun, gelirinin yüzde 40’ını geçmesin. Yani bu ödeme için gelirin en az 4000 TL civarında olmalı. İş güvenliğinin olmasına da dikkat et.

TAŞINIYORUZ

SORU: Taşınıyoruz, 5 bin lira masraf çıkacak. 3000 TL birikimim var. Bunu mu kullansam, tamamını kredi mi çeksem? ● elif

CEVAP: 1. Önce kontrol et: 5 bin liralık masraftan tasarruf edebilir misin? 2. Sadeleş: Bir şeyini satıp bunu yapabilir misin? 3. Baktın olmadı beklenmedik durumlar için kenara 1000 lira nakit ayırıp birikimini kullan. geri kalan için kredi çekebilirsin.

DOLAR MI EURO MU?

SORU: Yatırım amaçlı olarak dolar mı, euro mu alsam bilemiyorum. ● Engin

CEVAP: Prensip olarak al-sat tavsiyesi vermiyorum. Önemli olan; herkes alırken alma, herkes satarken satma. Kararsızsan ikisinden de bir miktar alabilirsin.

ANNE BABASINI SOR

SORU: Eşim benim kadar umursamıyor ama borçlarımız endişe vermeye başladı, ne yapmalıyım?

● Selen

CEVAP: Konuşun, paylaşın. Birbirinizin para geçmişini anlayın. Karşılıklı olarak şu soruları sorun:

■ Ailende bütçe yönetimi nasıl yapılırdı?

■ Annenle baban arasındaki para ilişkisi neydi?

■ Hayatında yaşadığın büyük para olayları nelerdi?

■ Ailede çok fazla borcu olanlar var mıydı? Birbirinizi asla suçlamayın. Soruna değil çözüme odaklanın. Ortak hedefe kitlenmek evliliği güçlendirir.

İsraf Etmemek İçin Bu Soruları Mutlaka Kendinize Sorun resim: 0

Yorumlar
Kalan Karakter 800