Borç Kapatmak İsteyenlerin En Çok Sorduğu Sorular

Soru Cevap bölümümüzde her gün çok sayıda soru cevaplanıyor. Bunların önemli bir kısmı da borç kapatmakla ilgili. Sizler için soruların ve cevapların bir kısmını derledik.

Siz de dilediğiniz zaman SORU – CEVAP bölümünden bize sorularınızı sorabilirsiniz.

Buyrun Para Durumu uzmanlarına sorulan sorulara verilen cevaplar:

Soru -1-

Borcumu nasıl kapatabilirim? Borç kapatmak için öneriler almak istiyorum. Merve

Cevap -1-

Merhaba Merve Hanım,

 Borçlu olarak hayatınızı devam ettirmek istemiyorsanız işte size birkaç adım;

- Bir harcama planınız olsun. Nereye ne kadar harcayacağınızı bilirseniz, ani dürtülerle yaptığınız harcamaların önüne geçmeniz daha kolay olur.

- Borçlar bitene kadar kredi kartı yerine banka kartınızı kullanın. Elinizde olmayan parayı harcamayın. Borç, elinizde olandan çok daha fazlasına sahip olduğunuz yanılgısını yaşatır size.

- Giderlerinizi kısmak için hayatınızda neleri değiştirebileceğinizi düşünün.

- Kredi kart borcunuzu asgarisinden fazlasını ödemeye çalışın. Borçlarınızı daha kısa zamanda kapatmanızı sağlar.

 - Borcu en az olan kredi kartınızla işe başlayın. Motivasyonunuz yükselir.

- Ekstrelerinizi, kredi raporunuzu mutlaka inceleyin. Borçlarınızı kapatmak için plan yapmanızı kolaylaştırır.

 - Eğer büyük, baş edemediğiniz bir borcunuz varsa borçtan kurtulmak için düşünmeniz gereken zor seçenekleri belirleyip yazın. Sahip olduğunuz bazı değerli varlıklarınızı satmayı düşünebilirsiniz.

Borç Kapatmak İsteyenlerin En Çok Sorduğu Sorular resim: 0

Soru -2-

10 senelik borç mu, birikim mi? Peşinatsız 10 ya da 20 yıl ödemeli düşük faizli bir ev fırsatı buldum. Fakat açıkçası 10-20 senelik bir borcun altına girmeye de korkuyorum. Almak istediğim ev oturacağım bir ev değil. Sadece yatırım olsun diye düşünüyorum ve teslimi 2019'da. Faiziyle beraber evin fiyatında 10 yıl sonunda o kadar artış olur mu onu da bilmiyorum.
Peki böyle bir şey yerine... Her ay krediye ödeyeceğim para yerine dolar ya da euro yatırımı yapsam 10 yıl sonunda getireceği kazanım aynı olur mu? Muzaffer 

Cevap-2- 

Merhaba,
Fırsatlar hiç bitmez. Bu nedenle yatırım amacıyla ev alırken iyi bir araştırma yapın. İçinize sinmeyen bir şeye para yatırmayın.

Her şeyden önce 10 yıllık borca girmek istiyor musun? Onu sorgula eşinle beraber. Beklentileriniz ve isteklerinizle ev almak örtüşüyor mu, bu yatırımı ne için yapmak istiyorsun?

Yatırım amacıyla projeden ev alırken kendi para durumunla ilgili dikkat etmen gerekenler;

Başka borcun var mı, aylık ödeyeceğin borç miktarı gelirinin %30'nu geçmesin.

Eğer kirada oturuyorsan hem kira ödemek hem ev borcunu ödemek problem olabilir. Projeden ev alacağın için kira gelirin de olmayacak.

Ev alırken peşinatın olması senin krediye ödeyeceğin faiz yükünü azaltacak bu nedenle çok önemli.

Bu nedenle ev alırken doğru yer kadar doğru zamanda önemli. Sizin için doğru zaman mı?

Gelecek 10 yılla ilgili tahmin yapmak zor. Özellikle bu zamanda 😊  Geçmiş 10 yıla baktığımızda altın yüzde 222 reel getirisi ile ilk sırada yer aldı. (Kapsanan dönem 2006-2016 ve altın 2011 yılına kadar yükselişteydi) Aynı dönemde döviz kurlarının getiride geriye düştüğü ve TL faizlerin performansı daha iyi oldu.

Geçmiş geleceğin göstergesi değil tabii. Eşinle beraber kendinize bir yatırım sepeti oluşturup paranızı değerlendirin. Paranız belli bir tutara ulaştığında hala ev yatırımı yapmak isterseniz elinizde peşinatta hazır olmuş olur. 

Borç Kapatmak İsteyenlerin En Çok Sorduğu Sorular resim: 1

Soru -3-

Neden sürekli borç içindeyim? Merhaba. Eşim de ben de yıllardır çalışıyoruz fakat sanki kader gibi borçlar bir türlü yakamızı bırakmıyor. Artık çok bunaldım ve birikim yapmak istiyorum ama bir yandan borçlar bir yandan eşimin çok gereksiz harcamaları ve böyle bir şeye yanaşmak istememesi beni üzüyor. Aylık gelirimiz ortalama 8000 lira. 1500 lira kredi ve 1000 lira çocuğun okul masrafı olarak zorunlu giderimiz var. Gerisi mutfak faturalar ve kredi kartına gidince ayın sonunu ancak getirebiliyoruz. Ahsen

Cevap -3-

Merhaba Ahsen Hanım,

Eşinizle para konularını suçlamadan yargılamadan konuşmaya çalışın. Sorular sorup, hayata, paraya bakış açısını anlamaya çalışırken nedenlerini de sorun. Yani içinizden “tamam şimdi anlıyorum neden böyle davrandığını” diyene kadar sormaya devam edin. Örneğin, gereksiz harcamalarının nedenini ya da birikim yapmak istememesinin nedenini sorun, altında yatanı öğrenin. Cevaplar ne olursa olsun yargılamayın, hepimiz farklıyız. Bu gereksiz harcamaların üstesinden gelmenin birkaç yolu:

- Birlikte aylık ev bütçesi yapın. Giderlerinize limit koyun.

- Her biriniz için aylık bir harcama payı ayırın. Kişisel harcamalarınıza karışmayın.

- En önemlisi ortak hedef belirleyin. Bu hedef ikinizin de istediği bir şey olsun. Hedefnizi gerçekleştirmek için her adımı planlayın.

- Ortak hedefinize ulaşmanın yolu ilk önce borçlarınızı kapatmaktan geçiyor.

-   Harcamalarınızı yaparken istek mi ihtiyaç mı diye düşünün, istek ise yerine koyun. Hedef için birikim öncelikli.

Siz de finansal hayatınızla ilgili soru sormak istiyorsanız; hemen tıklayın ve sorun.

Yorumlar
Kalan Karakter 800