Para biriktirmenize yardımcı olacak 5 yöntem!

Bu hayatta en çok zorlandığımız şeylerden biri de para biriktirmektir. İhtiyaçlar ve istekler hiç bitmediği için her ay farklı bir sebepten ötürü yapılan harcamalar, kenara ayıracak parayı tamamen buharlaştırabilir.

Şans oyunundan para çıkmayacak ya da yüklü bir miras kalmayacaksa, para biriktirmenin de bir yolunu bulmak gerekiyor. Bu ay da geçsin önümüzdeki ay bir miktar birikim yaparım demek ise genelde sonuç getirmiyor. Nasıl para biriktirebilirim diye düşünüyorsanız şimdiden küçük de olsa birikim yapmaya başlamalısınız. Çünkü bugün kenara ayıracağınız birkaç yüz lira bile ileride yapacağınız büyük birikimlerden çok daha değerli olacaktır.

Bu noktada, para biriktirme psikolojisini hayatınıza adapte etmenin yolları size oldukça fayda sağlayacaktır. İşte finansal birikim için size yardımcı olabilecek 5 yöntem:

1 – Paraya erişmeden birikime yönlendirin

Paranın kontrolü pek de kolay değildir. Para harcayarak bir şeyler satın alma ve haz duyma isteği çoğu zaman uzun süreli planlama yapma dürtüsünü engeller. Bu durumla başa çıkmanın en verimli yolu ise biriktirmek istediğiniz miktar daha sizin elinize geçmeden

parayı bir başka hesaba ya da fona yönlendirmek. Mesela bireysel emeklilik fonu gibi hesaplar açarak ve kredi kartınızla ön ödeme talimatı vererek böyle bir birikim hesabı oluşturabilirsiniz. Ya da istediğiniz bir bankada veya yatırım firmasında bir hesap açıp, bu hesaba düzenli periyotlarda olacak şekilde otomatik transfer talimatı verebilirsiniz. Küçük miktarlarda olsa da düzenli olarak yaptığınız bu birikimlerin zamanla büyüdüğünü görmek hem sizi çok iyi hissettirecek hem de daha fazla birikim yapma isteği oluşturacaktır.

2 – Gerçekçi birikim hedefleri oluşturun

Para biriktirme konusunda kendinize gerçekçi hedefler koyarsanız belirlediğiniz plan üzerinden hareket edebilirsiniz. Yüksek hedefler belirlerseniz ve bu hedefe ulaşamazsanız, birikim hesabınızdan harcama yapmak zorunda kalırsınız ve bu durum birikim konusundaki motivasyonunuzun düşmesine neden olabilir. Küçük de olsa, kendinize ulaşılabilir aylık birikim miktarları ve bir son hedef (Ev satın alma, araba satın alma vs) belirleyin ve hedefinize ulaşana kadar bu hesabınızdan çekim yapmayın.

3 -  Sadece Nakit Para Kullanın.

Nakit para kullanımı, para harcamalarını daha zorlu bir sürece dönüştürecektir. Ödemelerinizi peşin olarak yapmak ve cebinizdeki paranın azalmasını görmek sizi birikime yönlendirecektir. Kazandığınız paranın belirli bir kısmını harcadığınızın bilincinde olmak, toplam tüketiminizin azalmasını da sağlayabilir.

4- Kumbarada biriktirin

Harcamalarınızı nakit olarak yaptığınızda ve para üstünün küçük olduğu durumlarda, bu parayı kumbarada veya benzeri bir yöntemle saklayın ve bir süre boyunca biriktirin. Ay sonunda birikiminizi bankanıza yatırın. Bu durum sizi iyi hissettirecektir. Bu yöntem sizin çok lüks bir villa almanızı veya erken yaşta emekli olmanızı sağlamayacaktır. Ancak tahmin ettiğinizden daha hızlı bir şekilde birikim yaptığınızı ve birikiminizin sürekli arttığını görmek para biriktirme iştahınızı artıracaktır.

5- Hedefe ulaşınca ödüllendirin

Birikimi oyuna dönüştürmek beyninizin ödül merkezini harekete geçirir. Eğer davranışlarınızı korku yerine ödül merkezi belirliyorsa, harekete geçme ihtimaliniz daha yüksektir. Oyunlaştırmayı uygulamak için bir birikim miktarı belirleyin ve hedefinize ulaştığınızda, kendinizi güzel bir akşam yemeği ya da ufak bir tatil ile ödüllendirin.

Yatırım yapan herkesin bilmesi gereken kavramlarYatırım yapan herkesin bilmesi gereken kavramlarBu yıl herkesin bilmesi gereken kripto kelimeler:

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800