Haftalık Rutininize Eklemeniz Gereken 7 Sağlıklı Finansal Alışkanlık

Gelirinizi korumanıza ve tasarruf etmenize yardımcı olacak haftanın her günü için bir tane olmak üzere 7 sağlıklı finansal alışkanlıkları sizler için derledik.

Webster sözlüğü "zenginliği" "belirli bir kaynağın bol miktarda arzı" olarak tanımlar. Ve "bol miktarda para" elde etme söz konusu olduğunda, mesele sadece daha fazla kazanmak değil, her ay kazandığınızdan daha fazlasını elde etmenize yardımcı olacak sağlıklı finansal alışkanlıkları uygulamaktır.

İster uzun süredir birden fazla kiralık mülke yatırım yapan biri olun, ister ilk anlaşmanız üzerinde çalışan işe yeni başlayan biri olun, finansal yaşamınızda yapacağınız en büyük atılımlar genellikle, işinizle ilgili olarak yaptığınız küçük eylemlerle olur.

Gelirinizi korumanıza ve tasarruf etmenize yardımcı olacak haftanın her günü için bir tane olmak üzere 7 sağlıklı finansal alışkanlıkları sizler için derledik.

Günde sadece dakikalar içinde uygulayabileceğiniz sağlıklı finansal alışkanlıklar:


Pazartesi- Masraflarınızın Takibini Yapın

Hiç kimse bütçe yapmayı sevmez. Özellikle de alışık olmadığınız bir finansal beceriyse… Ancak finansal sağlığınızı kontrol etmenin harcamalarınızı takip etmekten daha iyi bir yolu yoktur.

Gider takibinin size aşırı yükleme yapmasını önlemek için en iyi püf noktası, anlık takip alışkanlığı geliştirmektir. Sorunlu olarak gördüğünüz kategoriden bir harcama seçerek başlayabilir, elinizden gelenin en iyisini yapabilirsiniz.

İster yemeğe ister eğlenceye harcayın, harcamalarınızın her alanını iyice takip etmek için sadece birkaç dakikanızı ayırın. Masraflarınızı azaltabileceğiniz yollar üzerine beyin fırtınası yaptığınızda zamanla işin kolaylaştığını göreceksiniz.

Salı- Tasarruflarınızı Otomatikleştirin

“Tasarruf” gerçekte yaptığınızdan daha az harcamak ve artakalan miktarı kullanmanın yapıcı yollarını bulmakla ilgilidir. Örneğin bir borcu ödemek veya yatırım yapmak gibi. Ve her ay biriktirdiğiniz “tasarruf” miktarını daha fazla kazanmadan artırmanın en iyi yollarından biri de tasarruflarınızı otomatikleştirmektir.

Bu çeşitli şekillerde yapılabilir:

  • Otomatik aylık transferleri ayarlayın
  • Düzenli tasarruf yapın
  • Nakit destekli bir kredi kartı kullanın
  • Gelir akışlarınızı ayrı ayrı tasarrufa ayırın

Çarşamba- Hedeflerinize Öncelik Verin

Finansal hedefler belirlemek, finansal zenginlik oluşturmanın sadece ilk adımıdır. Ve ancak bu hedefleri eyleme geçirilebilir bir sırayla öncelik verdiğinizde ortaya çıkar.

Tüm finansal hedeflerinizin bir listesini yapın, ardından önem sırasına göre öncelik sırasına koyun. Ardından ilk üç hedefin her biri için sağlam bir plan yapın. (Bu üçünü başardığınızda, sonraki üçe geçin ve sonra böyle devam edin.)

İstekler ve ihtiyaçlar arasında net bir ayrım oluşturarak ve hangi finansal hedefler üzerinde çalışmaya başlayacağınızı belirleyerek, önce sağlam bir finansal temel oluşturacaksınız. 

Perşembe- Ana Alışveriş Listenizi Oluşturun

Hepimiz gerçekten ihtiyacımız olmayan birçok şeyi satın almışızdır ya da tekrar tekrar aynı dükkana gitmişizdir. Bu da zamanımızı ve paramızı doğru kullanmamızı engellemiştir. En doğru alışkanlık çeşitli ihtiyaçlar için ana alışveriş listesi oluşturmaktır. (Örneğin: bakkaliye, kendin yap projeleri, giyim, bağış, çiftçi pazarı, temizlik malzemeleri, vb.) Ve sonra alışverişe gittiğinizde, sadece ana listenizdekileri satın alın.

Cuma- İndirim İsteyin (Her Zaman)

İster kablolu yayın faturanız ister gözünüze çarpan o mağazadaki tişört fark etmez. Sadece sorarak daha iyi bir fiyat veya hizmet alabilirsiniz. Bu iş bu kadar basittir. (Sormak asla zarar vermez.) Her zaman başarılı da olamazsınız. Çoğu zaman indirim olmaz. Ancak sürekli olarak indirim isteme alışkanlığı kazanırsanız, yepyeni bir pasif gelir kaynağı bulabilirsiniz. 

Cumartesi- Finansal IQ'nuzu Yükseltin

Finansal eğitim bir gecede elde edeceğiniz bir şey değil. Şimdi nasıl daha az harcayacağınızı öğrendiniz. Ancak paranın gerçekte nasıl çalıştığını ve uzun vadeli servet oluşturmak için ihtiyaç duyduğunuz anahtarları keşfetmeniz için sürekli keşif yapmanız gerekmektedir.

Mesela, yatırım üzerine kitaplar okuyun. Finansal okuryazarlık hakkındaki blog yayınlarını inceleyin. Yatırımla ilgili podcast'leri dinleyin. Haftalık (yapabiliyorsanız günlük) sürekli olarak paranın içini ve dışını öğrenin, alışkanlık haline getirin.

Pazar- Minnettarlık Gösterin

Finansal bir alışkanlık gibi görünmese de sahip olduğunuz refah seviyesi için minnettarlığınızı ifade etmek, ortaya çıkabilecek "ani satın alımlardan" kaçınmanıza yardımcı olabilir. Daha iyi bir durumda olmak iyi hissettirebilir ama finansal hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmaz. Her zaman sağlığınız için adımlar atmalısınız.

Ayrıca, daha az şanslı olanlara karşı daha fazla empati hissetmenize de yardımcı olabilir. Oregon Üniversitesi tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, bu empatiyi hayırsever bağışlarla desteklerseniz, minnettarlığa atfedilen aynı olumlu duyguların çoğunu da deneyimleyebilirsiniz. 

"İyi alışkanlıklar kötü alışkanlıkların üstesinden gelir"

Sağlıklı finansal alışkanlıklar geliştirmek yalnızca hesap bakiyenizi kontrol etmek ve harcadığınızdan daha fazla tasarruf etmekle ilgili değildir. Bu finansal alışkanlıklarınızın olduğunu fark etmekle ilgilidir. Hangi alışkanlıkların size hizmet ettiğini ve hangilerinin yolunuza çıktığını belirlemek sizin işiniz.

Finansal sağlık için attığınız adımlarla parayla olan ilişkinizde daha fazla uyum sağlarsınız. Daha fazla tasarruf elde etmek için küçük adımlar atın ve finansal olarak bulunduğunuz yere minnettar olun. Bu finansal alışkanlıkların karınızı artırmaktan daha fazlasını yaptığını görebilirsiniz. İnanın hayatınızı değiştirebilirler.

Kaynak:  https://www.fortunebuilders.com/healthy-financial-habits/

Etiketler Finansal Sağlık
Yorumlar
Kalan Karakter 800