Çocuk gibi düşünmek kazandırır!

Hiç işinizden sıkıldığınız oldu mu? İşverenlerinizden sıkıldığınız, müşterileriniz tarafından dikkate alınmadığınız, fazla çalıştığınız?

Cevabınız evet ise Inc.'de yayınlanan bu makaleye göre uymanız gereken 5 basit öneri var: Kendinizi 5 yaşınıza geri götürün ve o günkü gibi düşünmeye başlayın.

ÇOCUK GİBİ DÜŞÜNMEK SİZİ İYİ BİR LİDER YAPABİLİR

İşinizde çocuk gibi düşünmeniz sizi heyecanlandıracak ve yeni perspektifler sunacak. Bir soruna 5 yaşındaki çocuğun bakış açısıyla yaklaşmanız yaratıcı çözümler bulmanızı sağlayacak. İşte çocukça düşünüp büyük gibi davranmanın 5 yolu:

1.Çocuklar her şeyi sorgular

“Dişlerini fırçala”
“Neden”
“Çürüklerden korunursun”
“Neden”
“Çok çürüğün olursa dişlerini kaybedersin”

Bu sinir bozucu konuşmayı yaşamamış insan yoktur herhalde. Ama bir saniyeliğine aynı sorgulama mantığını kendi işinizde uygulasanız neler olacağını düşünün. Yeteri kadar ‘neden’ diye sorduğunuzda belki de “ biz bu işi hep yapıyoruz ve bu yöntemi bırakamayız” cevabını alacaksınız ve farklı yöntemler aramaya başlayacaksınız.
Steve Jobs bu mantığı uygulama konusunda uzmandı. Mühendisler Iphone’da daha fazla tuş olması gerektiğini söylediklerinde bu mantaliteyi kullandı ve şu an dünya devi durumunda.

2.Çocuk düşünür ve söyler

Çoğu çocuk düşüncelerini dile getirirken başkalarının duygularını düşünmez. Karşısındakini kırmamak için yalan söylemez. Onlar söyleyeceklerinin geleceklerini nasıl etkileyeceğini veya bir departman içinde güç dengesini nasıl değiştireceğini düşünmez. Duruma bakar ve düşünceleri neyse onu söylerler.
Elbette 5 yaşında gibi iletişim kurulması gerekmiyor. Ama bazen iletişim kurarken başkaları ne düşünür diye kendi söylemek istediklerimizin dışına çıkıyoruz. 5 yaşınıza geri dönün ve doğrusu ne ise onu söyleyin.

3.Çocuklar cömerttir

En azından çoğu zaman. Evet, bazen bencil olabilirler ama çocuklar çoğu zaman ellerindekini ailesi ve evcil hayvanları ile paylaşırlar. Dünyaya açık eller ve açık bir yürekle bakarlar ve herkesin mutlu olmasını isterler. Bu ruhu iş yerinize de taşıyın ve her şeyin daha iyi olduğunu görün.

4.Çocuklar kin tutmaz

Tutarlılık ve bağlılıklarınızı savunmak önemli. Sürekli yön değiştirmeniz müşteri ve işvereninizin kafasını karıştırır. Ama çoğumuz bir karara bağlı kalmanın büyümek anlamına geldiğini düşünüyoruz, bağlı olduğumuz karar yanlış olsa bile.

Çocukların böyle alışkanlıkları yok. Onların bugün mısır gevreğini sevmediğini söylemesi yarın sevmeyeceği anlamına gelmez. Mark Zuckerberg kararını vermiş olsa bile bakış açısını değiştirebilmesi ile ünlüdür.

En azından arada bir eski kararlarınıza bakıp onları yeni bir bakış açısı olarak gözden geçirin. Yanlış yolda mı ilerliyorsunuz? Şu an daha iyi bir yaklaşım olduğunu düşünüyor musunuz? Bu beraber çalıştığınız insanlar için kafa karıştırıcı veya utandırıcı olabilir ama siz problem çözmek için bakış açısı değiştirme konusunda kendinize izin verin.

5.Çocuklar her şeyi macera olarak görür

Çocuklar için dünya sürekli yeni bir maceradır ve en basit şeylerde bile bir oyun bulabilirler. Bugün 4 milyar Sterlin serveti olduğu bilinen Richard Branson, çocukça maceraperest yaklaşımı markasına taşıyan girişimcilerden sadece biri.Eğer bir şey sıkıcı görünüyorsa ona 5 yaşında bir çocuk gibi yaklaşın. Onu oyuna dönüştürün. Sıkıcılığını gidermek için yollar düşünün.Böylece o sıkıcı göreve farklı bir bakış açısı getirebilirsiniz.

Norveçli yazar Jostein Gaarder, Sofi’nin Dünyası adlı kitabında bu düşünce yapısını bakın nasıl tarif ediyor:

“Çocuklar için dünya ve dünyadaki her şey yenidir, ilginçtir. Büyükler içinse durum hiç de böyle değildir; büyüklerin çoğu için dünya sıradan bir şeydir. Filozoflar ise diğer büyüklerden farklıdır. Bir filozof dünyaya alışmayı bir türlü beceremez. Dünya onun için hâlâ akıl almaz bir şey, evet, hâlâ sırlarla dolu, gizemli bir şeydir. Filozoflarla küçük çocukların en önemli ortak yanları budur; bir filozof ömrü boyunca duyarlı bir çocuk olarak kalır.”

Başarının ne kadar zeki olduğunuzla ilgisi yok!Başarının sadece %2’sinin IQ seviyesine bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800