Kurbanlık Almanın Püf Noktaları

Kurban Bayramı geliyor. Peki kurbanlık nasıl seçilir? İlk öğrendiğim, kurbanlık hayvanı sevmek gerektiği. Hayvan güzel olmalı, sana güzel gelmeli, sen sevebilmelisin. Bu iş gönül işi, hislerine güveneceksin. İlk kural; alıcının hayvanın tüyünü, gözünü, duruşunu sevmesi...

Günde 2 Lira
Kurbanlar bu sene ortalama 1.000 lira civarında. Önceden bir birikim yoksa az buz değil. Günde 3 lira biriktirsen, bir dahaki seneye Kurban Bayramı’na hazırsın. Örneğin, günde bir paket sigara içen biri sigaraya verdiği parayla rahat rahat kurban kesebilir.

Kıran Kırana Pazarlık
Utanmak yok, suçlamak yok. Bu pazarlıkta doğru yanlış yok. Sabırlı ve kararlı olmalı, pazarlık uzun bir süreç. Satıcının verdiği rakamı asla kabul etme. Örneğin; 1.000 TL dedi, ‘Bu o kadar etmez, gönlümden 700 geldi’ diyebilirsin. Sonra muhtemelen birisi ‘Aranızı bulayım’ der. Oldu olmaz bağrışmalar içinde ‘Hayırlı olsun’ deyip 800’e bitsin iş. Hayvan almaya yalnız gitme. Yanında mutlaka anlayan birini götür. Arabulucun olsun. Başka seçeneklerinin de olduğunu, diğer satıcılarla da görüşeceğini üstü kapalı belirt. Kesin alıcı gibi davranma. Satıcı seni kaybedebileceğini düşünürse pazarlıkta şansın artar. Aralıksız pazarlık et, duygusal tepki verme.

Küçükbaş
60 kiloluk küçükbaş hayvan için satıcının istediği para 1.000 lira. Biz hesabımızı şöyle yapacağız: Hayvanın işkembe, kafa, deri ve ayakları 30 kilo olsa o zaman hesabımızı 60-30 = 30 kilodan yapacağız. 

Büyükbaş
1 ton, yani 1000 kiloluk büyükbaş hayvan için satıcı 10.000 lira istiyor ortalama. Biz hesabımızı yine şöyle yapıyoruz: Hayvanın işkembe, kafa, deri ve ayakları 400 kilo o zaman hesabımızı 600 kilodan yapıyoruz. Canlı hayvanın kilo fiyatı 15 lira. 600×15 = 9.000 lira. Bu durumda pazarlığa 8.000 liradan başlayıp azar azar artırarak 9.000 liraya çıkacağız. Bunu 7’ye böldüğümüz zaman kişi başı 1.285 lira ödeyerek 86 kilo et alabiliyoruz.

Yorumlar
Kalan Karakter 800