Yeni Para Kazanmaya Başlayanlar İçin 6 Öneri

Kendi ayaklarınızın üzerinde durmak için ilk adımı attınız. Artık finansal durumunuzu yeniden düşünme vakti geldi. Derin bir nefes alın ve para durumunuzu gözden geçirmeye başlayalım. İşte başlangıçta işinize yarayacak 6 öneri.

Finansal hedefler belirleyin

Kısa, orta ve uzun vadeli finansal hedefler koyun. Daha sonra bu hedeflerinize vaktinde ulaşmak için çalışmaya başlayın. Bu hedefleri belirlerken akılcı ve ulaşılabilir hedefler olmalarına da dikkat etmeniz gerekiyor. Kısa vadede ulaşmanız mümkün olmayan hedefler koymanız, gerçekleşmediklerinde moralinizi bozacaktır.

Acil durum fonu oluşturun

Acil durum fonu ihtiyacınız olana kadar böyle bir ihtiyacınız olduğunu bilmediğiniz bir şey. Sigorta gibi düşünün. Sigorta yaptırıyorsunuz ama başınıza kötü bir şey gelmesini de istemiyorsunuz. Ama kötü bir durumda sigorta size yardımcı oluyor.

Acil durum fonunu da kendi yaptığınız sigorta olarak düşünebilirsiniz. Beklenmedik bir olay başınıza geldiğinde, işten ayrılma, bir yakının kaybı ya da ani bir hastalık, geçiminizi sağlayabilmeniz için üç aylık giderinizin karşılığı bir paranın acil durum fonu olarak kolay ulaşılabilir bir şekilde durması gerekiyor. Böylece durumunuzu düzeltmek için yeterli vakti bulabilirsiniz.

Bütçe hazırlayın

Finansal hedeflerinizi belirlediğinize göre şimdi onlara ulaşmak için bütçe hazırlamanız gerekiyor. Böylece paranızın nereye gittiğini görebilirsiniz. Bütçe için zaman ayırın, esnek olun ve ay sonunda işler planlandığı gibi gitmezse moralinizi bozmayın. Zamanla harcamalarınızı daha iyi idare edeceksiniz. Unutmayın, en temel kural: gider gelirden az olmalı.

Birikim yapın

Birikim için her ay gelirinizin en az %10’unu ayırın. Ailenizin yanında yaşıyor ve evin geçimini sağlamıyorsanız bu oranı daha da yükseltebilirsiniz. Birikiminiz düzenli olsun. Kendiniz biriktirmekte zorlanıyorsanız bireysel emeklilik sistemine girmeyi düşünebilirsiniz.

Öğrencilik döneminden kalan borçları kapatın

Para kazanmaya başlamadan önce aldığınız öğrenim kredisi ya da birikmiş kredi kartı borcunuz olabilir. Bu borcu ödemek için plan yapın. Borçlarınızı görmezden gelmek sorunu çözmez. Bütçenizi hazırlarken borç ödeme planınızı da ekleyin.

Krediyi akıllıca kullanın

Zorunluluğunuz yoksa birikim yapın, kredi almayın. Para harcamak için kredi alınmaz. Ev ya da araba almak istiyorsanız öncelikle peşinatı biriktirin. Gerçekten ihtiyacınız olmayan isteklere harcanacak bir para için kredi çekmek, bankaya çok yüksek oranlarda faiz ödemeniz demek. 

Gençler arasında en gözde meslekler!Kariyer.net aday veri tabanında yer alan üniversite öğrencisi ve yeni mezun verilerine göre son beş yılda en çok hangi pozisyonlara başvuruldu?

 

 

Etiketler Bütçe
Yorumlar
Kalan Karakter 800