Hayallerinizi rafa kaldırmayın

'Hayal içinde yaşama, hayalsiz de kalma' demişler. Hepimizin hayalleri var; ev almak, araba almak, yelkenli almak, çocuğumuza iyi bir eğitim sağlamak gibi…

Hayallerimizi gerçekleştirmek için, bazen düzenli olarak, piyango, loto gibi şans oyunları oynuyoruz. Her hafta çıktı çıkacak, bekle dur. Gerçek şu ki büyük ikramiye kazananların yüzde 70’i birkaç sene içerisinde eskisinden daha fakir oluyormuş. Aslında çoğumuzun tek hayali akşam huzur ve güven içinde uyuyabilmek... Borçları kapatmak, maaştan maaşa yaşamamak, kısaca geçinebilmek.


Ben size hayallere ulaşmak için başka bir yöntem önereceğim: Hedeflerinizi belirleyin, gerçekçilik testinden geçirin, sıraya koyun ve bir kenara yazın. Sonra, bu hedeflere sırasıyla ulaşmak için yeterli parayı bütçe yaparak sağlayın.

Peki nasıl? Aslında bir benzetme yapmak istiyorum. Bir ok ve yay düşünün. Para ok, bütçe de yay. Hedefimiz belliyse, tek yapmanız gereken şey hedefe kitlenmek ve elimizdeki oku, yayın yardımıyla ve bir disiplinle yönlendirmek. Şimdi tam zamanı… Bildiğiniz gibi bütçe gelir ve giderden oluşuyor. Gelir tarafına bakarsak; eskiden 100 kazanıyor, 100 de harcıyorduk. Simdi borçlanma diye bir kavram var hayatımızda. Gider tarafında da taksitler, kampanyalar var ve bazen ipin ucunu kaçırıveriyoruz. Yani, dizginleri ele alma zamanı.

4 Adımda Bütçe


1. Bugünü anla
A. Gelirinizi anlayın, yazın: Maaş, nafaka, emekli maaşı, harçlık... Her ne ise yazın.
B. Giderinizi anlayın, yazın: Bir ay boyunca not defteri tutun. 1 lirayı bile yazın.
2. Yarını planla
A. Gelecek ay geliriniz ne olacak? Yazın.
B. Gelecek ay giderlerinizin ne olmasını bekliyorsunuz? Tek tek yazın
3. Plana uy
4. Pes Etme!

Türkiye’de yapılan araştırmalara göre yüzde 50'miz bütçe yapmıyoruz. Yapanların yarısı da bütçesine uymuyor. Peki ya siz? Siz bütçe yapıyor musunuz, paylaşmak istediğiniz ipuçlarınız, anılarınız var mı?

Hayal et, planla, elde et, gülümse!Her birimiz anayola ulaşmaya çalışıyoruz. Ama her birimiz başka patikalardan hayatımıza yön veriyoruz... Yollarımız birbirinden ayrı. Kimi zaman sağa ve sola dönüşler var kendi içinde. Hatta bazen geriye dönmemiz gereken çıkmazlara bile girebiliyoruz.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800